|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Снегът не уплаши участниците в шествието в памет на жертвите от концлагера край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Март 2018 20:01

alt

Снегът и лошо време не уплашиха участниците в шествието в памет на жертвите на комунистическия лагер на смъртта край Ловеч, станал печално известен като „Слънчев бряг”.

Най-будните ловчанлии, начело с кмета на града Корнелия Маринова, както и гости от София и Варна, за 29-ти път изминаха  пеша пътя от центъра на града до каменната кариера, където в периода 1959-1962 г. при нечовешки условия са работили въдворените без съд и присъда в Трудовата група – лагера на смъртта край Ловеч.

Шествието-поклонение се провежда всяка година от 1990 г. насам без прекъсване в края на месец март, но тази година за първи път влошените метеорологически условия замениха обичайните за този период на пролетта цъфнали дръвчета със сняг и необичаен студ.

На кариерата на някогашния лагер, организиран от МР-ДС със знанието на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. след закриването на концлагера „Белене”, панихида в памет на жертвите отслужиха свещеници от Ловчанската митрополия начало с Ловчанския митрополит Гавриил.

Той е единственият висш духовник от Светия Синод, който участва в подобни инициативи, свързани с почитане на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Освен кметът на Ловеч Корнелия Маринова в събитието участваха заместниците ѝ Венцислав Христов и Цветан Георгиев, областният управител на Ловеч Георги Терзийски, депутатът Иван Миховски (ГЕРБ), избран от 11-МИР Ловеч, лидерът на СДС Божидар Лукарски и други членове на синята партия (традиционно поклонението се организира от СДС-Ловеч).

Венци и цветя бяха поднесени от различни политически партии, както и от граждани, които не са забравили престъпленията на комунистическия режим.

За тригодишния период от съществуването на лагера на смъртта край Ловеч през него преминават най-малко 1500 души, като най-малко 155 намират смъртта си в него.


Очаквайте на desebg.com ощ епо темата:

  • В лагера на смъртта се оглежда криминалния характер на комунистическото управление – слово на кмета на Ловеч Корнелия Маринова.
  • Фотогалерия от шествието-поклонение.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов