|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
На 19 май да почетем жертвите на концлагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 12 Май 2018 14:16

alt
На 19 май 2018 г., събота, от 11 ч. ще бъде открито годишното национално поклонение в памет на жертвите на комунистическия концлагер „Белене”, съобщиха от организаторите на събитието – фондация „Остров Белене” и община Белене.

Традиционно поклонението ще се състои на мястото на бившия Втори обект на остров Персин, където през лятото на 1949 г. след секретно решение на комунистическото правителство са прехвърлени първите групи лагеристи от лагера Богданов дол край Перник.

Организаторите напомнят, че желаещите да участват в поклонение е добре да бъдат най-малко един час по-рано в гр. Белене, защото до Втори обект се преминава през река Дунав и се пътува около 20 минути до бившия лагер.

Организаторите са подготвили транспорт за хората от понтона до Втори обект и обратно.

Посетителите също така трябва да носят документ за самоличност, тъй като се преминава през територия на действащия затвор „Белене”.

Тази година община Белене за първи път се включва като организатор на честването, след като през 2017 г. кабинетът Борисов 2 прехвърли земята на Втори обект на общината, за да може заедно с местната неправителствена организация „Остров Белене” да се започне съвместна работа по изграждането на Мемориал за жертвите на комунистическия режим в лагера „Белене”.

Тази година поклонението ще премине под наслов „Белене” – европейско място на памет”. В програмата ще вземат участие оцелели от концлагера бивши лагеристи от страната и чужбина.

Годишното поклонение на „Белене” се провежда традиционно в началото на лятото от 1990 г. насам, когато е първото подобно събитие.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов