|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
На 9-ти септември: Почетоха жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 09 Септември 2018 12:40

alt
Близки и родственици на жертви на тоталитарната комунистическа система, както граждани, общественици и политически емигранти почетоха паметта на всички българи, убити без съд и присъда или онези, които са попаднали под ударите на половинвековните репресии на БКП.

Те се събраха пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК в неделя преди обед, за да засвидетелстват своята почит и уважение към пострадалите от червения терор.

Български свещеници от параклиса „На всички български мъченици”, които не принадлежат към Светия синод, отслужиха панихида в памет на жертвите.

 

 alt

 

Както и в много предишни години Българската православна църква, оглавявана от агент на Държавна сигурност, остана глуха и по никакъв начин не почете жертвите на комунизма, макар едни от първите, които изпитват на свой гръб репресиите, са православните български духовници.

На поклонението присъстваха председателите на Съюза на репресираните от Комунистическия режим Драго Михалев и Лиляна Друмева на Съюза на репресираните „Памет”.

 

alt

 

Драго Михалев заяви, че на 9-ти септември властта са взели „шумкари, мандраджии и терористи”, които от 1923 г. са били платени от СССР.

Той подчерта изключителният реваншизъм, с който комунистите избиват цвета на нацията веднага след 9-ти септември. Само в първите няколко месеца на революционен терор са избити без съд и присъди над 30 000 души.

 

alt

 

Според изследване на Музея на революционното движение в България от 1969 г. е установено, че убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там са 5639 (юни 1923 г. – септември 1944 г.) Само за времето 1941-1944 г. издирените убити възлизат на 2740 души.

По думите на Драго Михалев преходът е показал, че с комунистите и техните наследници не трябва да се правят компромиси, защото „те стават все по-нагли и по-нагли”.

 

alt

 

Лиляна Друмева отбеляза, че младите хора нямат представа за случилото се преди 74 години и следващите 45 години тоталитарно управление на Българската комунистическа партия.

 

alt

 

Едва в началото на тази година Министерството на образованието и науката най-накрая прие нова учебна програма, с която истината за комунизма ще се изучава по адекватен начин в час по история.

 

alt

 

Друмева призна, че се притеснява от реваншизма, който днес отново властва в българската политика, имайки предвид БСП и каза, че той напомня за реваншизма преди повече от 70 години.

 

alt

 

И Друмева, и Михалев бяха категорични, че е недопустимо честването на датата 9-ти септември от наследниците на комунистите в лицето на БСП.

96-годишният Дянко Марков, бивш депутат от СДС, който е възпитаник на 63-и випуск на ВНВУ и ветеран от заключителния етап на Втората световна война, кавалер на Орден „За храброст“, декламира част от своя поема, посветена на Българската Голгота след 9-ти септември 1944 г.

 

alt

 

Сред уважилите събитието бяха проф. Вили Лилков, проф. Никола Алтънков, Иван Сотиров, бивш депутат от СДС и зам.-председател на партията.

 

alt

 

На поклонението не присъства нито една телевизия или друга медия с изключение на сайта desebg.com, който предлага на своите читатели и фотогалераия от събитието.

 

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов