|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В БСП се размечтаха за „нов 9-ти септември” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 10 Септември 2018 19:37

alt
„Днес България отново има нужда от революционна промяна, от нов 9-ти септември, който да спре продаването на българската държава и общество”.

Това заяви Евгений Белий, секретар на Българския антифашистки съюз и председател на районния съвет на БСП Красна поляна в неделя (9 септември 2018 г.) на митинга пред Братската могила в София, с който правоприемника на БКП – Българската социалистическа партия отбеляза 74 години от Деветосептемврийския преврат.

Речта му чуха около 200 души от електората на „Позитано” 20, отзовали се на обявеното от градската организация на БСП инициатива за отбелязване на датата, която социалистите определят като „празник”.

Призивът на Евгений Белий обаче изглежда е негова лична инициатива, тъй като той не намери място във вялата информация на онлайн изданието на партийни орган „Дума”, с която е споменато събитието.

 

alt

 

Шествието на БСП на 9-септември не беше отразено и на сайта на самата партия, нито в социалните профили на депутатите и общинските съветници от социалистите, които присъстваха на него.


Нинова отказа да слезе сред електората на 9-ти септември

Странно или не лидерът на БСП предпочете да не се появява на събитията свързани с 9-ти септември, която собствената ѝ партия организира.

Тя отби номера с кратко изявление във Фейсбук, с което честити „празника”, обявявайки, че „на Девети септември отдаваме почит на всички, дръзнали да се изправят срещу фашизма”. Без да уточнява кое българско правителство преди 9 септември 1944 г. е изповядвало фашистка идеология или програма.

 

alt

 

На софийската инициатива отсъстваше и лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който по това време предпочете да участва във форум в Лондон озаглавен „От комунизъм към капитализъм. Има ли край на прехода в Източна Европа”, на която участие взе и сина на бившия монархически наследник Симеон Сакскобургготски принц Кирил Сакскобургготски (в същото време социалистите на Братската могила отчетоха, че 9-ти септември е допринесъл за премахване на монархията в България.

 

alt

 

Хард речта на председател на районния съвет на БСП Красна поляна Белий не се отраничи само с призив за „нов 9-ти септември”.

Той заяви: „Днес България отново има нужда от съвременна визия за развитие, което да ѝ донесе едно по-добро бъдеще. Визия за нов градеж и съзидание. За нова модернизация, за преодоляване на бедността и мизерията, за възстановяване на здравеопазването и образованието, за нов демографски подем”.

Риторично запита дали има ли партия, която да разработи една такава визия и да я реализира? „Да, другари, има такава партия и това е БСП”, отговори той и не пропусна да рекламира новата програма на соцпартията.

 

alt

 

По думите му сегашната държава приличала много на лятото и есента на 1944 г. Тънела в мизерия и била пред прага на тежка национална катастрофа – демографска. Отново умирали невинни хора този път убити от безхаберие и от безкрайна алчност.


Посмали малко

В речта си Белий заяви, че преди 9-септември 1944 г. са паднали жертви  „9140 партизани и 20 000 ятаци и помагачи”. Тези цифри обаче не отговарят на истината и са силно преуволичени.

 

alt

 

Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души – убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там. Между 1941-1944 г.  357 души (не само участници в комунистическото движение) са осъдени на смърт и екзекутирани.

Изследвания на броя на жертвите до 9 септември 1944 г. са направени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП. В обнародвания негов Годишник през 1969 г. се посочва: „Издирените и уточнени от нас лица възлизат на 5639 (юни 1923 г. – септември 1944 г.) Само за времето 1941-1944 г. издирените убити възлизат на 2740 души”.


Поклон пред паметника на окупаторите

Преди митинга на Братската могила малобройно шествие положи цвета пред Паметника на незнания воин, а след това направи същото и пред паметника на съветската армия, известен още като паметника на съветските окупатори.

 

alt

 

Предвидливо обаче депутатите и повечето от общинските съветници от БСП, участващи в събитието, избегнаха паметника на окупаторите, където ги очакваха представители на различни медии.


9-ти септември – преломна дата в българската история, донесла благоденствие

Участниците в митинга пред Братската могила пропуснаха да отбележат заслугите на Съветския съюз в установяването на комунистическото тоталитарно управление в България.

 

alt

 

За сметка на това бе казано, че 9-ти септември е донесъл „благоденствие на българския народ и изграждане на модерна промишленост и селско стопанство”.

9-ти септември бе определен като „преломна дата в българската история, началото на коренна промени, довели до премахване на монархията и установяване на народна република, до гарантирано образование и здравеопазване, до премахване на експлоатацията и ограбване на националните богатства”.

 

alt

 

В събитието, което премина на много ниско представително ниво, участваха депутатите Христо Проданов, зам.-председател на БСП – София, Румен Гечев, известен още като агент на ДС и министър в позорното правителството на БСП начело с лидера ѝ Виденов през 1995-1997 г., довело страната до икономическа катастрофа, Симеон Игнатов, председател на УС на Българския антифашистки съю, Динко Желев, член на Националния съвет на БСП и председател на движението на ветераните, а също така и общинските съветници на БСП София Борис Цветков и Иван Таков, внук на члена на Политбюро на ЦК на БКП Пеко Таков.

В честването на 9-ти септември участие взе и Минчо Минчев, лидер на партия „Нова зора” и бивш депутат от БСП, известен още и с принадлежността си към Държавна сигурност и др.

Младите социалисти бяха представени от младежкото обединение на БСП.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов