|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Словакия награди трима българи, протестирали срещу смачкването на Пражката пролет ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Ноември 2018 09:49

alt

Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров, които през 1968 г. при нахлуването и окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор са студенти в Софийския университет и протестират срещу смазването на Пражката пролет, бяха наградени в петък с най-високо държавно отличие на Словашката република за чужденци – „Бял двоен кръст”.  Тази година се навършват 50 години от трагичните събития в Чехословакия.

На специална церемония в посолството на Словашката република в София (16 ноември 2018 г.) словашкият посланик Мануел Корчек връчи високо отличие на тримата българи.

Александър Димитров го получи лично, а ордените на Едуард Генов и Валентин Радев, които вече не са между живите и са наградени посмъртно бяха връчени на техните синове.

През септември 1968 г.  тримата студенти от специалност „История” в Софийския университет в знак на възмущение протест срещу нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия, водени от съветската армия, напечатват и разпространяват позиви със съдържание: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР”, които разпръскват в София и Пловдив.

Държавна сигурност започва разследване и ги разкрива като автори на анонимния протест. Изключени са от университета и комсомола, осъдени са на различни години затвор и са вкарани в затвора.

Тримата студенти са единствените, за които е известно да са протестирали в България срещу военната интервенция в Чехословакия през 1968 г., което прави техния акт още по-значим.

„Искаме днес да почетем този техен подвиг, защото той е едно послание не само за тези, които са преживели 1968 г. лично, но и за младите поколения, че трябва да се застъпват за демокрацията и човешките права”, заяви по време на церемонията словашкият посланик Мануел Корчек.

Указът на награждаването с ордена „Бял двоен кръст” на Едуард Генов (посмъртно), Валентин Радев (посмъртно) и Александър Димитров за заслуги към демокрацията и свободата е издаден от президента на Словакия Андрей Киска. Ден преди награждаването в София тримата бяха почетени в Прага от Чешкия сенат.

„За мен това е най-важното, че това нещо се помни и се уважава”, заяви след церемонията единственият жив от някогашните студенти Александър Димитров.

„Това е огромна чест за нашето семейство, но и на мен, и на брат ми, и на майка ми. На всички ни е мъчно, че баща ни не доживя да види този момент”, сподели Гено Генов, син на Едуард Генов.

Веселина Петкова, съпруга на Валентин Радев, посочи, че „те не са се смятали за герои тогава, просто са свършили това, което е трябвало да направят”.

През 2008 г. Александър Димитров получи от чешкия министър-председател орден „Крамарж” за гражданска доблест. През 2014 г.  президентът Росен Плевнелиев награди посмъртно Едуард Генов с орден „За гражданска заслуга”.

Генов, който получава пет години затвор за протеста си през 1968 г. като ръководител на нелегална контрареволюционна група е един от известните политически затворници антикомунисти по време на тоталитарния режим на БКП. След първоначалната присъда той получава втора, вътрешна присъда от 8 години лишаване от свобода, още докато е в затвора. Излиза на свобода чак през 1978 г.

Едуард Генов е сред подписалите Апела на шестимата през 1987 г. –  открито писмо до международна конференция във Виена, посветена на спазването на Хелзинкските споразумения. Тогава е арестуван отново за кратко. През 1988 г. става съосновател на Независимото дружество за защита правата на човека, оглавено от друг известен политически затворник антикомунист Илия Минев. През юни 1988 г. Генов е арестуван и интерниран в село Михалково, Смолянско, а през октомври 1988 г. комунистическият режим го експулсира от страната. Установява се в САЩ, където почива през 2009 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов