|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почетени бяха паметта и делото на земеделския лидер Г. М. Димитров ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 06 Декември 2018 06:54

alt

„Отдаваме почит пред делото и паметта на един велик българин, убеден републиканец, демократ и земеделски водач – д-р Г. М. Димитров. Име, което остави дълбоки следи в историята на земеделското движение в България. Докторът остана верен последовател на земеделските принципи и идеали и на Земеделския съюз, на който той посвети живота си”. Това заяви председателят на партия „Обединени земеделци” Петя Ставрева на панихида, отслужена в столичния храм „Св. Седмочисленици”, по повод 46 години от кончината на д-р Г. М. Димитров (на 29 ноември 2017 г.).

По думите ѝ богата му житейска история – повече от 40 години активна политическа дейност в България и извън страната, е посветена на каузата на Земеделското движение, на каузата за изграждане на една независима, свободна и демократична България.

На възпоменанието, организирано от партия „Обединени земеделци”, се събраха земеделци, дипломати, общественици и политици. То бе уважено и от заместник-посланикът на САЩ у нас Джъстин Фридман.

Да почетат паметта на д-р Г. М. Димитров в храма дойдоха членове на Националното ръководство на партията, председателят на СДС Румен Христов, председателите на БДФ - Жаклин Толева, на БНД - доц. Борислав Великов, на БСДП Йордан Нихризов  и зам.-председателят на ПП „Никола Петков” Борислав Алексиев. Тук бяха също председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Михаил Груев, историкът Стоян Райчевски. Събитието уважи и зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов.     

На панихидата присъстваха земеделци от организациите на Обединени земеделци в София и Пазарджик, симпатизанти и граждани.  

„Най-много в д-р Г. М. Димитров ме впечатлява отдадеността му към демокрацията. За него тя не е игра, в която победителят обира лаврите, а постоянен стремеж народът да бъде разбран и представляван. България е благословена, защото имате лидери като Г. М. Димитров, които и в най-тежките времена остават верни на принципите си.”, заяви в обръщението си заместник-посланикът на САЩ у нас г-н Джъстин Фридман.

В своето слово Петя Ставрева изтъкна, че като далновиден политик д-р Г. М. Димитров подкрепя създаването на Европейския съюз. На едно от първите заседания на Съвета на Европа по настояване на българския земеделски водач се гласува резолюция да бъдат оставени празни столове за бъдещите депутати от поробените от комунистите страни от Източна Европа, когато те бъдат освободени.

„Друга негова инициатива е  организирането през 1951 г. на българската рота в НАТО, която просъществува до 1964 г. Именно по този начин България дава своя принос в борбата срещу тоталитарния терор и режими в Източна Европа”, каза още Петя Ставрева.

„Политик като д-р Г. М. Димитров - проевропейски настроен, човек, предвидил влизането ни в ЕС и НАТО, е наш пътеводител. Нека се поучим от делото му и да намерим допирните точки, за да бъдем отново заедно”, заяви лидерът на СДС Румен Христов.

Участниците в събитието поднесоха венци и цветя пред паметника на  д-р Г. М. Димитров, който се намира в градинката пред храма.

През 1945 г. земеделският политик се спасява от комунистическа разправа с помощта на американската мисия в София и впоследствие се установява в САЩ, където развива активна дейност като политически емигрант. В НРБ режимът на БКП го осъжда на доживотен затвор. Г. М. Димитров почива във Вашингтон през 1972 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов