|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Караянчева: Почитането на жертвите на комунизма е предупреждение за заплаха, а не сбогуване с миналото ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Февруари 2019 18:32

alt

За втора поредна година председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева участва в церемонията по отбелязването на 1 февруари – Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим пред Мемориала на жертвите на тоталитарната комунистическа система край НДК.

Тя бе и най-високопоставеният държавен представител, който уважи поклонението в памет на жертвите на периода 1944-1989 г. Кратката ѝ, но емоционална и изпълнена със сърце реч направи впечатление на стеклото се на събитието мнозинство.

Без да споменава имена в словото си Караянчева припомни скандалите, предизвикани от нагли публични прояви на различни представители на БСП през последните години като Крум Зарков, Валери Жаблянов и др., свързани с комунистическите престъпления. Сайтът desebg.com публикува речта на г-жа Караянчева:

 

Злото спи под камък само в приказките. В живота то непрекъснато се опитва да изпълзи. Злото се възпроизвежда, като ни подлъгва да го банализираме и в крайна сметка да го забравим. За злото забравата е равна на опрощение.

Днес все по-често ставаме свидетели на случайно изпуснати реплики. Уж изречени на шега заплахи от хора, които се борят да ни накарат да забравим зверствата на комунистическия режим. Дали някой политик ще каже, че „народният съд” е бил необходимо за времето си правосъдие или ще откаже да почете деня на жертвите под предлог, че съществуват различни мнения по въпроса.

Дали случаен човек ще подхвърли по твой адрес, че заради такива като теб си струва да се възстановят лагерите. Или ще издигне като свое знаме сатрапите, унищожили след 9 септември културния и политически елит на България.

Или ще се пошегува в телевизионно предаване, че е търсил чий дядо да измъчва. Това не са случайни фрази, изречени недомислено. Това са съзнателни опити да се омаловажи едно престъпление, което промени съдбата на родината ни и откъсна България за десетилетия от цивилизования свят.

Това са съзнателни опити да се оправдае диващината на банда палачи, които години наред са мачкали и тероризирали политици, военни, журналисти, свещеници, учени, предприемачи.

Правили са го понякога от чиста злоба и омраза към успелите. Понякога, за да се подмажат на комунистическата власт и да постигнат кариера, изградена върху трупове и разбити съдби. А понякога просто, за да натъпчат джобовете с чуждо имане.

Почитането на 1 февруари, Денят на признателност и почит към жертвите на комунизма, днес все още е предупреждение за заплаха, а не сбогуване с миналото.

Нека никога не забравяме истината и не се примиряване с опитите за подмяна на миналото. Проклети завинаги да са имената на палачите. Поклон пред жертвите, поклон пред мъчениците!

 


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов