|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Да се поклоним пред жертвите на концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Сряда, 20 Март 2019 21:15

alt
На 23 март 2019 г., събота, от 10,30 часа ще започне годишното поклонение в Ловеч в памет на жертвите на комунистическия лагер край града, известен под името „Слънчев бряг”, съобщиха от общината пред desebg.com.

Традиционно от 1990 г. насам инициативата започва с шествие от площада пред сградата на Областна администрация – Ловеч. То преминава през града, като участниците в него извървяват пеша пътя до лагера, който се е намирал до каменната кариера край жп линията Троян-Ловеч малко преди разклона за село Хлевене.

На мястото на бившата кариера свещеници от Ловчанската митрополия ще отслужат панихида в памет на жертвите, в която се очаква да участва и Ловчанският митрополит Гавриил.

Ще последва произнасяне на слова от различни представители на местната власт, политически партии и обществото, след което ще бъдат поднесени венци и цветя.

Традиционно поклонението се организира от местната организация на СДС, а през последните години в него се включи и община Ловеч.

Тази година се предвижда изложба посветена именно на гражданската инициатива за поклонението, което не е било прекъсвано нито веднъж и се провежда всяка година през март от 1990 г. насам включително.

Ловешкият лагер е създаден от МВР-ДС със знанието на Политбюро на ЦК на БКП, ръководено от Тодор Живков през лятото на 1962 г. Закрит е без да се дава гласност, след като през 1962 г. започва да се разчува за съществуването му и за убийствата, извършвани в него.

За този кратък период в лагера смъртта си намират най-малко 151 души.

Повече за създаването и дейността на концлагера четете – ТУК.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов