|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ще бъде издигнат мемориал на мястото на бившия лагер „Слънчев бряг” край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Март 2019 22:24

alt
На мястото на бившия комунистически концлагер „Слънчев бряг” ще бъде издигнат мемориал в памет на жертвите му.

Това заяви днес (23 март 2019 г.) Корнелия Маринова, кмет на гр. Ловеч, по време на годишното шествие-поклонение на каменната кариера, където в периода 1959-1962 г. е просъществувал един от най-жестоките комунистически лагери.

Г-жа Маринова уточни, че предстои гласуване в Общинския съвет, с което да се реши въпроса за статута на терена, на който навремето се е намирала кариерата на лагера.

„Мястото на лагера не е местност, както го наричат някои, не е и място за битови отпадъци, това е място на памет за невинни жертви”, заяви тя на каменната кариера, където за 30-ти път ловчанлии и гости от страната почетоха жертвите на едно от най-уродливите създания на комунистическия режим, роден със знанието на Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков след закриването на концлагера „Белене” през 1959 г.

 

alt

 

По думите ѝ се предвижда мемориалът да включва и параклис, идеа одобрена от Ловчанската митрополия.

От години на мястото на бившата кариера се намират само две паметни плочи, поставени от съюзите на репресираните.

И на тазгодишното поклонение Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за жертвите заедно със свещеници от местната митрополия.

Събитието по традиция е организирано от местната организация на СДС и сега привлече много представители на партията от Ловеч и страната. Тук бе и лидерът на съюза Румен Христов, който в кратко слово посочи, че случилото се по времето на комунизма трябва да се помни, за да не се допусне никога то да се върне.

 

alt

 

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, най-последователният политик през последните години по отношение на различни инициативи за преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало, заяви, че днес хората, дошли на поклонението са обединени от паметта за жертвите на БКП и жестоките ѝ репресии.

„Онази идеология е преминала в една партия, която има същата номерация на своите конгреси, партия, която никога не се покая”, подчерта Ковачев.

 

alt

 

„Тези бивши атеисти днес се представят за много вярващи християни, но нито веднъж не дойдоха нито тук, в лагера край Ловеч, нито на „Белене”, нито на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в София. За сметка на това, че още празнуват 9-ти септември като една светла дата”, посочи още той.

 

alt

 

Лилия Друмева, председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет”, припомни, че от тази есен учениците в 10 клас ще изучават комунистическия режим по нова учебна програма, която МОН прие през миналата година, а в момента тече процес на преквалификация на педагогическите кадри за придобиване на нови знания за периода 1944-1989 г.

 

alt

 

Множеството почете с едноминутно мълчание жертвите на лагера, които възлизат на най-малко 151 души за тригодишното му съществуване.  През този период през него преминават най-малко 1500 български граждани.

В тяхната памет на края на церемонията бяха поднесени венци и цветя.

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов