|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Русия започнаха да говорят от името на българския народ за „освобождението” ни през 1944 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 06 Септември 2019 21:52

alt
„Българският народ никога не е вярвал и никога няма да повярва на западните лъжи. Нито ще приеме изкривяването на историческата истина”.

Това заяви руският депутат Наталия Поклонская, цитиран от РИА Новости, в коментар на разпространената тази седмица позиция на българското Министерство на външните работи срещу провокацията на посолството на Руската федерация с предстоящата изложба в София, в която съветската окупация на България през септември 1944 г. е представена като „освобождение”.

Поклонская, която стана известна с назначаването ѝ за прокурор на Крим след анексирането му от Русия през пролетта на 2014 г., смята, че това са твърдения на хора, които волно и ли неволно защитават нацизма.

Според нея само „провокатори и слуги на Запада“ могат да се усъмнят в решаващата роля на червената армия за победата над Германия и освобождението на Европа от фашизма.

На своята страница в социалната мрежа „ВКонтакт” 39-годишната Наталия Поклонская допълва, че заявлението на българското МВнР е „глупаво и провокативно“. И в никакъв случай не отразява мнението на българския народ.

По думите ѝ жителите на България, за разлика от политиците, „отделят истината от лъжите, които заливат света от високите трибуни на „ораторите“.

Поклонская, която бе прокурор на Крим до октомври 2016 г., а след това стана депутат в Държавната дума от партията на Путин „Единна Русия”, бе обявена за издирване от Украйна за подкопаване на държавните институции и е едно от публичните лица, на които бяха наложени финансови санкции и забрана да пътуване от Европейския съюз.


Да спрем чартърите за България

В ефира на едно от руските радиа доц. Вадим Трухачов от Руския държавен хуманитарен университет, призова „да се ограничат чартърните полети от Русия за България, защото „българите наглеят”.

„Бих ограничил броя на чартърните полети в България заради държанието им. Това трябва да им подейства отрезвяващо. Българите наглеят заради това, че не им отговаряме. Отговорът трябва да бъде под формата на временно ограничение. Трябва с помощта на подобни изложби да се просветява населението”, поучава Трухачов.

В социалните мрежи български читатели приеха с охота предложението му руснаците да спрат не само да пълнят българското Черноморие, но и да се изнесат от България всички онези руснаци, които сами са дошли пред последните години и са накупили имоти в страната ни.


Руски говорител: България пренаписва историята

Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, също се нагърби с коментар – отговор на българската позиция. В интервю за държавната агенция ТАСС тя посочи, че реакцията на българското МВнР по повод изложбата е „абсолютно ясен индикатор, че България пренаписва историята”. „Това е опасна тенденция, защото е и противозаконна”, твърди тя.

Съвсем разбираемо говорителят споделя меродавната в Русия позиция, че истината наложеното от съветската окупация тоталитарно управление в Източна Европа е равносилно на отхвърляне ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия.

В България лидерът на БЗНС Николай Ненчев призова за протест при откриването на изложбата на 9 септември т.г. в Руския информационен център в София.


Румен Петков брани Москва

За разлика от него лидерът на АБВ Румен Петков пък поиска да бъдат уволнени авторите на декларацията на МВнР и пророкува, че тази позиция щяла да има икономически последици на България.

Бившият министър на вътрешните работи в кабинета Станишев, тогава от БСП, който беше принуден да си подаде оставката заради корупционен скандал и невъзможност да се справи с организираната престъпност, е член на Инициативен комитет за честване на 75-годишнина от освобождаването от фашизма.

Петков е дал интервю за радио „Говорит Москва”, в което е нарекъл позицията на българското ведомство „безумна” и заявил, че в България нямало „никакво съмнение за заслугите на червената армия в освобождението на Източна Европа”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов