|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
На 8 септември 1944 г.: Съветската армия окупира България, води „война” без нито една жертва ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 08 Септември 2019 09:09

alt
На 8 септември 1944 г., преди 75 години, армиите на 3-ти Украински фронт на СССР преминават река Дунав в североизточната водна граница с Румъния, навлизат в територията на Царство България и го окупират без да срещнат съпротива.

Това се случва три дни, след като на 5 септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на България без тя да е воювала срещу СССР и е запазила дипломатическите отношения по време на Втората световна война и след като е обявила неутралитет.


Сталин окупира страна, която е във война с Германия

В същото време, когато на 8 септември 1944 г. червената армия нахлува в България,  тя вече се намира във война с Германия, но това не се оказва от значение за Сталин.

Нито фактът, че от 2 септември в София управлява правителство на опозицията с премиер земеделецът Константин Муравиев, което възстановява конституционния ред и освобождава политическите затворници.

Сайтът desebg.com припомня тази дата и събитията, свързани с нея, защото тя има огромно значение за следващия половин век от историята на България, когато в страната е установена тоталитарна комунистическа система по съветски образец.

Днес пък Путинова Русия заедно се опитва да представи окупацията на България като „освобождение”, за да използва и историята за своите хибридни войни срещу страната ни.

Окупацията на България от Съветския съюз е основна предпоставка за извършването на преврата на 9 септември 1944 г., чрез който БКП влиза във властта, за да превърне България в сателит на СССР за следващите 45 години с цената на неоправдан терор и репресии над българския народ.


„Война” без нито една съветска жертва

Военната операция по окупирането на Царство България приключва на 10 септември 1944 г. без да срещне съпротива от българската армия. Първите съветски части достигат столицата София на 15 септември 1944 г.

Независимо от това част от войските на 3-ти Украински фронт остават в страната до края на 1947 г., за да подсигурят и гарантират утвърждаването на тоталитарния режима на БКП, ликвидирайки българския държавен и стопански елит и смачквайки политическата опозиция с кървави чистки, монтирани съдебни процеси, въдворяване в концлагери и изселвания на хиляди семейства.

След окупацията Българската армия е поставена под командването на Съветската армия. Част от българската войска, възлизаща на 450 000 души, взима участие в заключителната фаза на Втората световна война на страната на антихитлеристките сили.


България с 32 000 жертви във войната с нацистка Германия

България дава над 32 000 жертви (убити и ранени). Стопанските загуби на страната възлизат на около 2/3 от националния доход на България през 1945 г.

Въпреки жертвите и стопанската разруха България не получава статут на съвоюваща страна, а на победена, когато на 28 октомври 1944 г. тя сключва примирие с антихитлеристката коалиция и след това – при подписване на  мирния договор на 10 февруари 1947 г. в Париж. От това положение на България най-голяма полза извлича СССР, който я е окупирал.


САМО НА DESEBG.COM:
Специално видео за окупацията на България от СССР с участието на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев (проследи линка – ТУК). Видеото изисква програмата Flash Player.

Фотогалерия от подготовката и нахлуването на Червената армия в България (виж линка – ТУК).

Карта на военната операция на 3-ти Украински фронт при окупацията на България (виж линка – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов