|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Цар Борис III е бил отровен ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 28 Август 2021 08:24

alt

Цар Борис III е бил отровен. Това разкрива малко известен доклад за смъртта на монарха през 1943 г.

По повод 78 години от смъртта му (28 август 1943 г.) сайтът desebg.com припомня документа, открит преди няколко години от журналиста Христо Христов при проучване на полицейския архив до 9 септември 1944 г.

Документът носи гриф строго поверително и е озаглавен относно: Вътрешното положение във връзка със смъртта на Н. В. Цар Борис III и носи датата 6 септември 1943 г.

Както е известно официалната версия за неочакваната му кончина е инфаркт, но в доклада е подчертано, че „най-големият профан по анатомия и медицина обаче знае, че никога сърдечните болести не се явяват отведнъж“.

Документът е писан от човек, който е абсолютно наясно със събитията в Цвореца, както и в политическото положение на страна.

Също така авторът, който остава неназован още в началото посочва, че „по определен план влязох във връзка с множество лица от най-различни обществени слоеве“ не само от столицата, но и извън нея, за да подготви доклада.

Авторът очевидно е бил високопоставена фигура, която е имала достъп до Двореца, защото е видял още преди поклонението на 5 септември 1943 г. тленните останки на покойния Борис III, тъй като посочва, че „Н.В. Царят посиня още на третия ден след смъртта”.

Този коментар е направен във връзка с изразените съмнения за отравяне, тъй като на хората починали от естествена смърт дори и при инфаркт „лицето и кожата на тялото добивали мъртвешко-восъчна бледост, която при балсамираните оставяла дълго време”.

Отправена е критика към правителството на Филов, че не е съставена комисия, която да установи всички подробности от последните дни на царя.

Също така е посочено, че не е било открито политическото завещание на Борис III, което е било направено още по време на премиера Андрей Ляпчев.

Вижте целия онлайн документ – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов