|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Убит от комунистите заради карикатура на съветския диктатор Сталин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 18 Ноември 2021 15:19

alt

 

Преди 77 години, на 18 ноември 1944 г., комунистическият режим умъртвява българският художник, карикатурист, фейлетонист, издател и ярка обществена фигура Райко Алексиев.

Алексиев става жертва на безмилостното прочистване на България от свободомислещи интелектуалци, предприето от БКП веднага след 9 септември 1944 г.

Творецът е пребит до смърт на софийска улица заради негова карикатура на Сталин с брадва, от която капе кръв. Арестуван е на 10 септември 1944 г. в писателското кафене на бул. „Цар Освободител” и след изтезания е убит на 18 ноември 1944 г.

Разностранно талантливият Райко Алексиев е роден в Пазарджик на 3 март 1893 г. Учи литература в Софийския университет, посещава извънредните курсове в Художествената академия. Специализира живопис в Германия и Италия.

Първата си самостоятелна изложба открива през 1914 г. Участва в Първата световна война като военен художник.

Заедно с Александър Божинов и Димитър Подвързачов редактира сп. „Българан”, сътрудничи с хумористични разкази, фейлетони, спомени и пътеписи на в. „Камбана”, „Литературен глас”, „Зора”, „Мир”, „Барабан”.

През 1925 г. е съставител и съавтор на читанки за 2-ро, 3-то и 4-то отделение, заедно с Димитър Подвързачов и педагога Марин Влайков. Председател е на Съюза на дружествата на художниците.

 

alt

 

 

През 1932 г. създава, самостоятелно издава и редактира в. „Щурец”. Успява да привлече за сътрудници най-силните пера на съвремието – Елин Пелин, Добри Немиров, Тома Измирлиев, Димитър Подвързачов, Матвей Вълев и др. Щедро предоставя място и за изява на карикатуристите Александър Добринов, Илия Бешков, Чудомир.

Автор е на няколко хумористични книги. Най-популярните му псевдоними са Fra Diavolo, Гуньо Гъсков, Козирог, Щурец.

След убийството му Шести състав на „народния съд” го осъжда посмъртно заради „антисъветска” и „прогерманска” пропаганда, процес по който са подсъдими 101 писатели, художници, журналисти.

Много от тях като Йордан Бадев, Данаил Крапчев и самият Алексиев са били убити по-рано. Срещу тях свидетелстват 145 техни колеги, които решават да клеветят, за да запазят себе си.

Публикуването на рисунки на Райко Алексиев, дори споменаването на името му, е забранено по време на комунистическия режим. Творецът е реабилитиран след 1990 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов