|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почетени бяха жертвите на концлагера „Слънчев бряг“ край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 26 Март 2022 16:23

alt

 

Представители на община Ловеч, заедно с кмета Корнелия Маринова, политици от десноцентристките опозиционни партии и граждани, участваха днес в традиционното шествие-поклонение в почит на жертвите в концлагера „Слънчев бряг“ край града, съобщиха от пресцентъра на общината.

Мястото е печално известно и като „Лагера на смъртта“ (1959-1962), в който без съд и присъда комунистическият режим е задържал и убивал неудобните му. Тази година се навършват 60 години от закриването на лагера – април 1962 г., когато Политбюро на ЦК на БКП тихомълком го затваря, след като се разчува за убийствата извършвани там.

Заедно с други официални лица, сред които лидерът на СДС Румен Христов, както и граждани, кметът Корнелия Маринова по традиция извървя пеш маршрута от центъра на града до каменната кариера на лагера, където е бил концлагерът.

„COVID мерките през последните две години забавиха някои наши инициатива, но общината не се е отказала от тях“, каза преди шествието Корнелия Маринова.

 

alt

 

По думите ѝ има идея да се създаде посетителски център с документи за лагера, изработен е подробен устройствен план за издигане на параклис, работи се и за заснимане на филм по повод 60 години от закриването на лагера.

Днешното шествие се организира от Съюза на демократичните сили – Ловеч. Ораторите говориха с тревога, че има опасност обществото ни да се върне към тези отречени практики на комунизма.

Лили Друмева, председател на Съюза на репресираните, каза: „Това, което се случва днес, толкова години след промените, е, че пак в обществото има страх от арести.

Д-р Георги Митев, областен лидер на СДС – Ловеч, призова директорите на училища всяка година да водят по един път своите ученици тука, за да знаят с какво се е случило.

 

alt

 

Пред множеството говори и бай Кольо Вутев от село Торос, един от оцелелите затворници. „Този лагер е живата историческа истина за комунизма, тук всяка секунда можеше да свърши твоят жизнен път, без съд и присъда“, каза той.

На мястото беше отслужена и панихида от отец Кънчо Кабадийски и свещеник Мартин. Пред паметните плочи бяха поднесени венци и цветя от представители на десните политически сили, на съюза на репресираните, депутати, граждани.

Най-младият участник в шествието бе шестокласникът Владимир Железов от Варна, дошъл с баща си. На високия хълм с черен кръст пък се покачи Иван Стоянов Иванов от кв. „Дръстене“ в Ловеч, който е участвал в поставянето на кръста през март 1990 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов