|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почетоха паметта на сливенските горяни ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Юни 2022 10:31

alt

 

Днес, 2 юни 2022 г., наследници и родственици на сливенските горяни почетоха паметта им, поднасяйки венци и цветя на паметника на участниците в горянското антикомунистическо движение в центъра на Сливен.

„Докато сме живи и можем, ще идваме на този ден и ще почитаме нашите близки“, заяви пред desebg.com Станка Георгиева, дъщеря на Георги Русев, ятак и горянин от Втора горянска сливенска чета (1950-1951).

Сливенските горяни се почитат в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, тъй като на 1 срещу 2 юни 1951 г. Втора сливенска чета, възлизаща на 106 души и ръководена от Георги Маринов Стоянов – Търпана, влиза в тежко сражение с 13-хилядна армия от части на МВР и армия, при което загиват над 40 горяни.

На тази дата вече повече от 20 години роднините и близките на горяните от Сливенско и Ямболско поднасят венци и цветя пред паметника с имената на загиналите горяни от Втора горянска чета и отдават едноминутно мълчание.

Скромният паметник на горяните в центъра на Сливен е поставен по инициатива и със средствата на Съюза на репресираните в града през 2001 г.

Открит е от тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев, земеделец и бивш лагерист в „Белене”, политически затворник по времето на комунизма, излежал 11 години в затворите в Пазарджик и Плевен (1952-1963). 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов