|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Родственици почетоха паметта на убитите горяни от Втора Сливенска горянска чета ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 12 Декември 2022 13:53

alt

 

Наследници на убитите горяни от Втора Сливенска горянска чета почетоха днес паметта им пред паметника на героите от въоръжената съпротива срещу комунистическия режим, изграден в центъра на Сливен през 2001 г. от Съюза на репресираните от комунистическата диктатура.

Днес, 12 декември 2022 г., се навършват 71 години от убийството на първите 11 горяни от Втората Сливенска горянска чета (1950-1951).

Те получават смъртни присъди начело с командира на четата Георги Маринов – Търпана и присъдите са изпълнени на 12 декември 1951 г.

На 27 декември 1951 г. са изпълнени смъртните присъди на още 3-ма горяни от четата, а на 29 декември същата година – още двама горяни – общо 16 души със смъртни присъди от Втората Сливенска горянска чета.

Наследници на загиналите горяни от сливенските селата Желю Войвода, Блатец и гр. Кермен, Сливенско, поднесоха днес венец и цветя на паметника на горяните и се поклониха пред тяхната саможертва в името на свободна и независима България.

„Когато са изпълнени присъдите близките на убитите горяни не са допуснати до телата им, нито им е позволено да се организират погребението им“, заяви пред desebg.com Станка Георгиева, чийто баща Георги Русев, ятак и горянин във Втората Сливенска горянска чета, е убит на 27 декември 1951 г., когато е изпълнена смъртната му присъда

„Комунистическата власт тогава не е дала никакви пояснения за лобното им място. На всички близки е написано еднакво, че осъдените са погребани в Могилски гробища в Стара Загора и край“, разказа още тя.

 

alt

 

„И до ден днешен ние не знаем къде са гробовете им“, споделя с болка Станка Георгиева. Тя си спомня:

„Ние не сме получавали смъртен акт, а съобщение за смъртта, че баща ми е починал. Бях с майка ми, когато я извикаха в селсъвета да подпише съобщението. Присъдата на баща ми е изпълнена точно срещу Новата 1952 година“.

Освен нея днес почит пред горяните отдадоха и един от синовете на горянина Кольо Урумов от село Блатец, както и внуците на Митьо Ганев от гр. Кермен, област Сливен, който е бил касиер на Втора Сливенска горянска чета.

Вечна памет на героите от горянската антикомунистическа съпротива! 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов