|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Мохамед Узункъш: Подигравка с жертвите е ченгетата от ДПС да търсят помирение с репресираните от „възродителния процес“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Faktor.bg   
Събота, 24 Декември 2022 15:03

alt

 

Ръководството на ДПС е изпратило специални покани до всички живи жертви на „възродителния процес“, лежали по комунистическите затвори и лагери.

 

Целта е да присъстват на възпоменанията в Бенковски, Млечино и Момчилград, посветени на насилствената смяна на имената на турците от комунистическия режим през 1984-1985 година. Поканите са поименни, а за първи път от партия на почетния председател Ахмед Доган, известен като агент „САВА“ на ДС, поемат щедро транспорта, хотелите и храната на гостите.

Това съобщи сайтът Faktor.bg, позовавайки се на живеещия от години в Бурса Мохамед Узункъш, създател и лидер на нелегалната организация „Дългата зима“ по време на насилствената смяна на имената, който впоследствие е арестуван, измъчван от ДС и осъден на 20 години затвор (виж филма на БНТ с него в поредицата „Отворени досиета“ – ТУК).

„Отговорих им, че няма да уважа поканата. Подобно е и решението на други политически затворници, с които коментирах опита на ДПС да ни привлече отново на своя страна“, коментира пред Faktor.bg изселникът.

Според него странно е, че години наред ръководството на ДПС не е искало и да чуе за репресираните и жертвите на комунистите.

По думите му Доган, а и най-близкото му обкръжение, са участвали видимо или невидимо в почти всяко правителство, но нищо не са направили, за да има възмездие, а виновниците за „възродителния процес“ да получат справедливи присъди.

„Напротив, жертвите и техните наследници, още водят битки с държавата и институциите. Такъв е случаят с моят приятел Юмер. Убиха го в Софийския затвор, тогава ни конфискуваха парите, имотите. На него му взеха къщата, а децата му 30 години се опитват да си върнат имота в село Мъженци, община Бенковски“, разкрива още Узункъш.

Той посочва, че ДПС е търсено за съдействие, но никаква помощ не им е оказана. „Връщането на този имот има сантиментална стойност, а не материална, но сега от областната управа искат наследниците на Юмер да платят за одържавения имот 15 хил. лв. за да си възстановят правата върху него“, допълва бившият политически затворник.

„Това е цинизъм, а в същото време върхушката в ДПС търси помирение. Но как с лъжата и измамата да има помирение?! Поканите, които днес ни изпращат за възпоменанията, са подигравка с жертвите. Искат да ни използват като витрина, за да скрият гузните си съвести, а ченгетата да продължават да са на власт в ДПС“, категоричен е той.

„Търсят легитимация и си правят пиар, внушавайки, че те единствени представляват турците в България“, коментира болезнената тема Мохамед Узункъш.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов