|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Жертви ще сезират ЕП за липсата на правосъдие срещу виновните за на „възродителния процес“ на БКП ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Сряда, 28 Декември 2022 19:05

 alt

 

Проблемът за продължаващата над 30 години липса на правосъдие срещу виновните за насилственото потъпкване на основните човешки права на турското малцинство в НРБ по време на т. нар. възродителен процес ще бъде поставен в Европейския парламент.

Това научи desebg.com от Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите.

Нейни представители взеха участие в тазгодишните чествания на 38-та годишнина от началото на трагичните събития, белязани в края на 1984 г. и през 1985 г., когато тоталитарният комунистически режим извършва опита за насилствена асимилация на българските граждани от турски произход в страната.

Членове на организацията, която обединява бившите лагеристи от турското малцинство, въдворени без съд и присъда в лагера „Белене“ след началото на „възродителния процес“, както и техните близки, са решили да поставят проблема на вниманието на Европейския парламент.

Те желаят да говорят за безнаказаността на виновните – вдъхновителите от върхушката на БКП, както и на лицата от местната и съдебна власти, а също така и от репресивните органи на режима, участвали в изпълнението на „възродителния процес“ пред няколко от комисиите в ЕП, сред които Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Комисията по правни въпроси и Комисията по петиции.

По време на поклонението пред жертвите на „възродителния процес“ в Кърджалийско преди броени дни представителите на гражданската организация са разговаряли за проблема с евродепутата Илхан Кючюк (ДПС), който им е обещал да съдейства за визитата им в Брюксел.

Както е известно от 1991 г. прокуратурата води дело за „възродителния процес“, но само срещу висши ръководители на комунистическия режим, последният от които – Георги Атанасов, министър председател (1986-1990) – почина през месец март тази година.

След смъртта му прокуратурата набързо прекрати делото, но представители на Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите протестираха срещу това решение и дори протестираха срещу бездействието на държавното обвинение през юни 2022 г. пред Съдебната палата в столицата.

Миналата седмица състав на Софийския апелативен съд отмени постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването и го върна за разследване.

Съдът ясно посочи, че прокуратурата първо трябва да отговори дали има и други лица, извършили престъпления при осъществяването на „възродителния процес“ и едва тогава да прекрати делото.

Именно това желаят от Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите – прокуратурата да си свърши работата и да разследва и изпълнителите на „възродителния процес“.

Поставянето в Европейския парламент на въпроса за погазването на правата на жертвите от „възродителния процес“ и бездействието на държавното обвинение вече повече от 30 години срещу виновните за опита за насилствена асимилация на българските граждани от турски произход ще бъде поредния шамар срещу прокуратурата начело с главния прокурор Иван Гешев в контекста на тежките критики за липсата на върховенство за закона у нас.

През това лято след многократни настоявания главният прокурор Иван Гешев прие и разговаря с представители на гражданската организация, като дори пусна снимка от срещата на сайта на прокуратурата.

По време на срещата Гешев се оправдал, че нищо не е в ръцете му, но след последното съдебно определение и връщане на делото за разследване, а не за прекратяване, каквито сметки си правеше прокуратурата, именно главния прокурор е на ход.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов