|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
На 25 март ще е поклонението в памет на жертвите на лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Март 2023 19:41

alt

 

На 25 март 2023 г., събота, от 10.30 ч. от сградата на Областната администрация на Ловеч в центъра на града ще започне шествието-поклонение в памет на жертвите на бившия комунистически лагер „Слънчев бряг“, съобщи ловешкият nglas.net.

Традиционно от 1990 г. насам организатор на събитието е местният Съюз на демократичните сили, но в него се включват граждани от цялата страна.

Шествието ще потегли от сградата на областна администрация и ще стигне до каменната кариера на бившия концлагер, която се намира на около 3 км от града.

Там около 11.30 ще се проведе панихида. След нея ще последват изказвания на участници в поклонението, което ще завърши с поднасяне на венци и цветя.

В събитието ще участват кметът на Ловеч Корнелия Маринова и , председателят на общинския съвет – Ловеч Петър Николов, общински съветници, граждани и гости от страната.

Трудовият лагер край Ловеч е създаден след като през август 1959 г. Политбюро на ЦК на БКП взима решение да разкрие лагера „Белене” на остров Персин.

Първоначално лагерът край Ловеч е вписван в документите на МВР-ДС като „Трудовата група – Ловеч“, но става известен като лагера „Слънчев бряг”.

Името му, което препраща към черноморския курорт „Слънчев бряг” и е използвано нарицателно от комунистическите власти за заплаха и предупреждение срещу онези, които са дръзнали да надигнат глава.

Отговорник за лагера е тогавашният зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, дясна ръка на Тодор Живков в МВР-ДС.

С устни заповеди Спасов налага изключително тежък режим в лагера, в който побоищата и убийствата са ежедневие.

Лагерът просъществува до пролетта на 1962 г., когато се разчува за убийствата в него и скандалът стига до Политбюро.

Върхушката на компартията начело с Тодор Живков тихомълком взема решение лагерът да бъде закрит.

За периода на съществуването си 1959-1963 г. през концлагерът преминават най-малко 1500 души, а убитите са най-малко 150 души. Техните тленни останки не са предавани на близките им, а са заравяни на остров Предела на река Дунав до гр. Белене.

След краха на тоталитарната комунистическа система Прокуратурата на въоръжените сили към Главна прокуратура образува дело за убийства в лагера край Ловеч през 1990 г.

По него като обвиняеми са привлечени Мирчо Спасов и представители на лагерната администрация начело с началника на лагера Петър Гогов, надзирателката Юлия Ръжгева и отговорникът по ДС Николай Газдов.

През 1993 г. главният прокурор по това време Иван Татарчев иска смъртна присъда за подсъдимите, които са изправени пред Върховния съд.

Малко след началото на съдебния процес Мирчо Спасов умира в болница и делото започва да се прехвърля на различни съдебни инстанции, за да бъде прекратено заради изтекла давност през 2002 г. без да се стигне до осъдителни присъди.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов