|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Памет и поклон за жертвите на концлагера „Слънчев бряг“ край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 25 Март 2023 15:02

 

alt

 

Младите трябва да знаят и да помнят жестокостите и жертвите в концлагера "Слънчев бряг" край Ловеч, съществувал в годините 1959 – 1962.

Това подчертаха ораторите по време на поклонението на мястото на бившия лагер, което се състоя днес 25 март 2023 г. Тази година в шествието-поклонение се включиха много младежи, дошли от цялата страна, съобщи пресцентъра на община Ловеч.

Шествието до концлагера се организира от 1990 г. насам от местния СДС всяка година с изключение на 2020 г. заради връхлетялата пандемия от коронавирус и наложения локдаун, забраняващ публични мероприятия.

В своето слово кметът на община Ловеч Корнелия Маринова заяви, че „наш дълг като съвременни хора е да говорим за неопровержимите факти за комунизма, сред които и този лагер. Да пренесем и спомена, и паметта, за да върнем признанието на българското общество. Да сбъднем мечтите на хората, които незаконно са убити тук от тоталитарната държава.“

 

alt

 

Кметът на Ловеч припомни още, че мястото носи всички белези на една величава битка. Тук още личат следите, раните от политическата машина, която безмилостно унищожаваше противниците комунистическия режим. „Това беше едно нечовешко насилие срещу мислещите хора, срещу несъгласните“, допълни Корнелия Маринова.

Заедно с другите официални лица и граждани, кметът Корнелия Маринова по традиция извървя пеш маршрута от центъра на града до мястото на концлагера, който се намира на около 3 км от Ловеч в посока Троян.

Тази година в събитието се включиха евродепутатите Андрей Ковачев и Александър Йорданов, представители на общинското ръководство, на политически партии, граждани от цялата страна.

 

alt

 

„Обръщам се към бъдещите депутати да довършат докрай започнато с внесения законопроект за промяна на Закона от 2000 г. за обявяването на режима за престъпен, така че артефактите (паметниците – б. ред.) да останат в учебниците и музеите, а не по площадите и да поднасяме там венци. Искаме историята да бъде преподавано обективно“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.

Събитието отдаде почит и на бай Кольо Вутев от село Торос, който беше един от последните живи лагеристи, но почина в края на миналата година.

Трудовият лагер край Ловеч е разкрит с решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. и съществува до 1962 г. Става печално известен с жестокия си режим и липсата на съд и присъда за затворниците.

Първоначално се води в документите на МВР-ДС като „Трудовата група – Ловеч“, но става известен като лагера „Слънчев бряг”. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов