|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почетени бяха жертвите на тоталитарните режими ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Петък, 25 Август 2023 13:09

alt

 

Граждани, представители на местната власт и политици почетоха жертвите на тоталитарните режими на 23 август – денят възприет от Европейския парламент за почит към жертвите на националсоциалистическия, фашисткия и комунистическия режими през ХХ век.

На този ден през 1939 г. в Москва Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп.

Към договора обаче е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони. С него на практика Хитлер и Сталин подготвят началото на Втората световна война, която започва с нападението на Полша през септември 1939 г. и поделянето ѝ между двата съюзника.

В София бе отслужена панихида пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим край НДК, организирана от Съюза на репресираните от комунизма.

„Не трябва да забравяме, че националсоциалистическият и комунистическият режим са едно и също нещо“, заяви пред множеството Стоян Груйчев, зам.-председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим.

В словото си той припомни общите действия на Сталин и Хитлер в края на 30-те години на ХХ век за тайната подялба на Европа, поставила началото на Втората световна война.

Венци бяха положени от Столичния общински съвет, от Столичната община, от представителите на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент начело с евродепутата Андрей Ковачев, от СДС и БЗНС-София.

За възпоменанието бяха дошли председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници Антон Койчев, Прошко Прошков и Стефан Марков.

„На Европейския ден в памет на жертвите на нацизма и комунизма отдадохме почит на загиналите българи. Трябва да помним зверствата, извършени в България от престъпния комунистически режим. Ние, младите хора, често си мислим, че миналото е далеч и то никога няма да се повтори. Спомените избледняват, поколенията се менят и се подменя историческата истина, а тя е само една - България е платила жестока цена за демократичното си развитие“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

По-късно министърът на правосъдието Атанас Славов и заместниците му Юлия Ковачева и Емил Дечев също отдадоха почит на жертвите на тоталитарния режими, като поднесоха цветя на Мемориала на жертвите на комунизма.

„На днешния ден [23 август] се прекланяме пред стотиците хиляди жертви на тоталитарните режими през миналия век, които са причинили страдание на хора от различни нации, етноси, пол и вероизповедания. Във времена, в които демокрациите са изправени пред все повече предизвикателства, а войната отново е част от живота на Европа, във времена, когато ценностната ни ориентация е подложена на ежедневно изпитание, е необходимо да се завръщаме към спомена за миналото“, заяви министър Славов.

Той призова да извличаме уроците от загубата на свободите си и на ефекта от това да позволим на авторитарните режими да налагат дневния ред на Европа и света.

Кърджали се присъедини към европейските градове, които отбелязаха 23 август – Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими Възпоменанието се състоя пред паметника на отец Благой Топузлиев, защитник на човешките права и антикомунист, човекът-превърнал се в знаме за репресираните и дисидентите в областта и страната, съобщи сайта novjivot.info.

Проявата се организира от инициаторите, изградили паметника на свещеника-дисидент през 2016 година. Събитието в Кърджали започна с националния химн на Република България. В своята реч Валентина Иванова, представител на организаторите, припомни как е избрана датата 23 август за възпоменание на жертвите на тоталитарните режими.


Коалиция „Синя София“, издигнала за кандидат за смет на столицата проф. Вили Лилков, излезе със специална декларация по повод 23-ти август.

В нея се подчертава, че датата, избрана от Европейския парламент за почит към жертвите на тоталитарните режими не е случайна, „защото точно на 23 август 1939 г. в Москва Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп, с който Хитлер и Сталин подготвят Втората световна война, започнала с нападението на Полша през септември 1939 г. от фашистка Германия и комунистическия СССР“.

„Поклон пред паметта на жертвите на нацизма и комунизма! Ние помним!“, завършва декларацията.

С позиция по повод 23-ти август излезе и Васил Терзиев, издигнат за кандидат за кмет на столицата от „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, „Спаси София“ и „Екипът на София“.

„Няколко поколения са погубени от комунизма у нас“, посочва Терзиев в поста си във Фейсбук, с който осъди националсоциалистическия и комунистическия режим.

Неговият пост във Фейсбук обаче предизвика негативни реакции. Леви и десни анализатори го критикуваха, припомняйки комунистическият му род и семейство, тясно обвързано с репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност.

„Васил Терзиев ни заявява от Фейсбук, че собствените му родители, част от репресивната система, са МРАКОБЕСНИЦИ, видни представители на мракобесната комунистическа идеология. Абе, толкова ли няма един наистина умен човек, който разбира от формиране на политически образи, че да му каже на това ДС-синче-богаташче, че трябва да измисли по-интелигентно навлизане в умовете на избирателите си“, написа възмутена Калина Андролова, политически анализатор и главен редактор на лявото списание a-specto.

„Васил Терзиев е потресително нахален! Той обяви комунизма, системата, на която дължи всичко в живота си, за мракобесна идеология. Майка му и баща му със сигурност умират от срам, когато е необходимо да общуват със своите близки по идеология бивши колеги, роднини, познати и пр. Именно заради лековатото и гьонсуратско отричане от всичко, което е изобретило Терзиев такъв, какъвто е днес“, добавя още тя.

„Явно Васил Терзиев не е разбрал, че не може да отдадеш почит към жертвите на комунистическата система, когато си олицетворение и продукт на самата система“, написа специално за сайта Faktor.bg политологът Цветанка Андреева.

„Докато на 23 август почитахме жертвите на тоталитарните режими, наследниците на деспотите бяха отново в активна роля. Очевидно е, че се борят за реванш, за възстановяване на позициите на бащите им, които държаха цялата власт и монопола над репресиите. Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, наследник на ДС, отново провокира демократичната общност с прочувствен пост осъждаш комунизма“, допълни тя.

„Обикновен фалш от предизборната кампания или откровен цинизъм по пътя към властта на продукта на ДС е да жали по жертвите и да заклеймява комунизма? След подобни акции се питаме защо да пазим паметта на опълчилите се срещу тоталитаризма в България, ако наследниците на комунистическия елит ще управляват и в София?“, посочи още Цветанка Андреева.

БСП, която продължава да чества 9-ти септември 1944 г., за поредна година пропусна да почете жертвите на БКП, погубени в чистките на Сталин в СССР.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов