|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
9-ти септември 1944 г.: БКП влиза във властта с помощта на съветската армия и налага кървав терор ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Септември 2023 09:06

alt

 

Днес с поклонение пред жертвите на антихуманния комунистически режим демократична България отбелязва 79 години от 9 септември 1944 г., когато Българската работническа партия (комунисти) влиза във властта с преврат един ден, след като съветската армия е нахлула в страната без да среща съпротива и започва да я окупира.

Датата е черна за българската история, защото потапя страната в невиждан терор, политически реваншизъм и неоправдано насилие, извършени от сляпо предани слуги на Кремъл.

9 септември 1944 г. откъсва България от демократичния свят за близо половин век. Деветосептемврийският преврат е предпоставката, с която е поставено началото на съветизацията на страната и изграждането на тоталитарна комунистическа диктатура по съветски образец.

Само в първите няколко месеца след 9-ти септември са избити без съд и присъда между 18 000 и 30 000 души.

След това комунистическата партия поставя началото на политическото „правосъдие” с т. нар. народен съд.

Жертвите – убити, безследно изчезнали, изселени, въдворени в концлагери, преследваните и следените от Държавна сигурност – в периода 1944-1989 г. надхвърлят 1 млн. души със семействата им.

Социално-икономическият експеримент, който БКП започва на 9 септември 1944 г., завършва след 45 години, през които режимът, при Тодор Живков, три пъти фалира страната, като при последният (1987) и Съветският съюз не е в състояние да спаси банкрутиралото управление на Българската комунистическа партия.

През 1989 г. тя завещава на българското общество външен дълг от близо 11 млрд. долара и вътрешен дълг от 25 млрд. лева, които са предпоставка за най-лошата икономическа база, от която стартира икономическите реформи към демокрация в сравнение с всички останали страни от бившия съветски лагер.

БКП никога не се извинява на българския народ за престъпленията по време на своето управление. Нещо повече нейният наследник БСП и до днес празнува 9-ти септември като „светла дата” в българската история.

С поклонения и панихиди в цялата страна демократичната общност ще почете днес паметта на жертвите на комунистическия режим. В София венци и цветя ще бъдат поднесени пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Вижте повече за убийствата без съд и присъда след Деветосептемврийския преврат – ТУК.
Вижте повече за идеологията на БКП и тоталитарното ѝ управление – ТУК. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов