|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път от 10 години действащ президент почете жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Февруари 2012 14:59

"Истините за комунистическия режим са живи в нашите спомени, в спомените на нашите родители, на обществото, а фактите не трябва да бъдат забравени – фактите за репресии върху елита на българската нация: че в Пиринския край нашите родители с милиция бяха принуждавани да забравят, че са българи; за онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта си и националния суверенитет на Съветския съюз."

С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към мнозинството, събрало се в мразовития  1 февруари пред Мемориала на жертвите на комунизма до НДК в Деня за почитане на тяхната памет.

По този начин за първи път от 10 години насам действащ президент на България отдава признание към паметта на жертвите на комунистическия режим. Това става при второто по ред честване на Деня за признателност и почит на жертвите на комунистическата система, след като миналата година правителството на Бойко Борисов гласува 1 февруари да бъде отбелязван в държавата като официален ден за почитане паметта на жертвите на комунизма.

.

 

В речта си, която е едно от първите публични послания към българското общество след встъпването му в длъжност на 22 януари, президентът Плевнелиев подчерта необходимостта от преосмисляне на близкото минало.

"Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават, включително и в тежки времена. Осмислянето на най-близката ни история е задължително условие, за да можем да приемем ценностите, върху които се гради нашето общество. Това осмисляне е един от пътищата за постигане на независимост, на справедливост, на помирение, към които продължаваме да се стремим и днес", заяви президентът.

В присъствието на френския посланик Филип Отие държавният глава не пропусна да отбележи и факта, че докато в Европа се помнят жертвите на идеологическо мотивираното насилие по време на комунизма, в България все още могат да се чуят призивите миналото да се забрави.

Словото на президента беше посрещнато с одобрителни възгласи, след което той поднесе венец пред Мемориала, като в церемонията взеха участие и войници от гвардейската рота.

Венци бяха поднесени и от името на групата на ГЕРБ в Европейския парламент, от Синята коалиция, от министъра на отбраната Аню Ангелов, от Европейския политехнически университет в Перник, от група български турци от Кърджали и др.

Малко по-късно в църквата „Света София” беше отслужена панихида в памет на жертвите на комунизма. Там се бяха събрали репресирани, общински съветници,общественици. Президентът (1990-1996) Желю Желев отбеляза важността на този ден и необходимостта от осъждане на престъпленията на комунизма в Европа, така както са осъдени престъпленията на нацизма.

 

Как беше честван 1 февруари миналата година може да прочетете  тук.
Интервю с Желю Желев може да намерите тук.

 

Очаквайте цялата реч на президента Росен Плевнелиев и фоторепортаж от честването на Деня на признателност и памет към жертвите на комунизма пред Мемориала до НДК и в църквата „Света София.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов