|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
С шествие и панихида граждани и политици почетоха жертвите на лагера край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Март 2012 16:37

Граждани от страната и политици почетоха жертвите на концлагера „Слънчев бряг”. Гражданството от Ловеч за 22-ра поредна година проведе традиционното шествие от центъра на града до каменната кариера, където през 1959 г. Политбюро на ЦК на БКП тайно създава последния лагер на комунизма.

Тази година се навършват 50 години от закриването му през 1962 г.
Пред събралото се множество на каменната кариера Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида в памет в памет на жертвите.

„Хората, които по време на комунистическата система са искали да запазят своята съвест чиста много пъти са проявявали  нечовешки героизъм, защото са знаели, че може да останат без работа или да попаднат в място като това – лагера край Ловеч. Затова ние се молим за тях и техните страдания. Бог да ги прости”, заяви митрополит Гавриил.

.

 

„Не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защото в противен случай ще позволим да се повторят”, каза председателят на СДС Мартин Димитров на поклонението. По думите му от комунистическия  режим епострадала цяла България. „Комунизмът преследваше  интелигенцията, християнството, вярата, морала и това е резултатът – лагери, зверства и нечестна смърт без съд и присъда”, посочи Димитров. От 1990 г. насам СДС е организатор на шествието.

Венци и цветя бяха поднесени по различни организации на СДС в страната, от ДСБ – Ловеч, Съюза на репресираните от комунистическия режим, от Български демократичен форум, от партия ГЕРБ и Общинския съвет в гр. Ловеч.

Фоторепортаж от поклонението виж тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов