|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Народният бард Радой Ралин е почетен с паметник ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Май 2012 19:22

Незабравимата фигура на народния бард Радой Ралин ще може отново да бъде видяна от столичани и гости на София, но този път претворена в паметник от известния скулптор Георги Чапкънов.

Скулптурата на писателя беше открита днес 24 май - деня на светите братя Кирил и Методий от близки и негови почитатели на едно от обичайните места, където хората можеха да срещнат сатирика приживе – пространството пред бившето кино „Изток”, което днес носи неговото име - площад „Радой Ралин”, близко до дома му.

„Пет години чакам този момент – да се поклоня пред моя голям приятел и велик човек Радой Ралин. Щастлив съм, че можах да направя този паметник”, заяви скулпторът Георги Чапкънов, който откри творбата си с помощта на синовете на поета Кин Стоянов и Стефан Стоянов.

Авторът на „Люти чушки” е пресъздаден в цял ръст с протегнати ръце, а в краката му се гали котка. „Това е един от най-човешките символи – протегната ръка във всички посоки на света”, обясни жестът Стефан Стоянов, по-малкият син на писателя. .

Откриването на паметника на големия български творец мина без присъствието на политици. От общината беше само зам.-кметът Тодор Чобанов. Сред уважилите откриването бяха един от най-близките приятели на Радой Ралин – Джони Пенков, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев, археологът проф. Николай Овчаров, бившият председател на Народното събрание Борислав Великов, писателят Георги Мишев, Венци Маринов и др.

„Откриването на паметник на Радой Ралин означава, че не всичко е загубено. Това показва, че още има хора, които вярват в него и го обичат. Изненадан съм, че покрай 90-годишнина от рождението му, която се навърши наскоро, станаха толкова други хубави инициативи в негова част”, сподели пред сайта desebg.com синът му Стефан Стоянов.

„Откровено казано, ако Радой беше жив нямаше да иска да има паметник в негова чест, но нова е знак за почитта на хората към него и творчестовто му”, каза по-големият му син Кин Стоянов.

На 22 април тази година беше отбелязана 90-годишнината от рождението на Димитър Стоянов, известен повече като Радой Ралин. Тогава беше и премиерата на последната му книга „Вървя си по пътя” – събрани интервюта на твореца от самия него преди да напусне този свят през 2004 г.

 

Сайтът desebg.com ви предлага и фотогалерия от събитието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов