|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Безпрецедентно: ЦИК отказа важни данни за проверката на агентите на ДС сред кандидатите за евродепутати и депутати ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Май 2024 13:24

alt

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да предостави важни данни на Комисията по досиетата за кандидатите на евродепутати и народни представители на предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни 2024 г., на базата на които пред обществото трябва да бъдат огласени сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред лицата, регистрирани за двата вота, научи desebg.com от информиран източник.

ЦИК е отказала да предостави на Комисията по досиетата данните от коя политическа сила са кандидатите, подлежащи на проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, както и в кой избирателен район са издигнати.

„Мотивът“ на ЦИК е, че тя счита, че „няма законово основание“ Комисията да изисква от коя политическа партия, коалиция или инициативен комитет са издигнати кандидатите“ (виж по-долу отговора на председателя на ЦИК до Комисията по досиетата).

продължава>
 
Служебният кабинет Главчев е чист от сътрудници на комунистическите служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Май 2024 15:45

alt

 

В служебния кабинет с премиер Димитър Главчев няма сътрудници на Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия.

Това стана известно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверката на служебния кабинет, който беше назначен преди месец на 9 април 2024 г.

По закона за досиетата Комисията с председател Евтим Костадинов, натоварена от парламента през 2007 г. с разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби, е оторизирана да извърши задължителна проверка на членовете на Министерски съвет, независимо дали става въпрос за служебен кабинет или редовно правителство.

След назначаването на служебния кабинет с премиер Димитър Главчев Комисията по досиетата е извършила проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на 31 души на следните постове: министър-председател, зам.-министър председател, министри и зам.-министри.

продължава>
 
С над 1700 заявления граждани са се възползвали от услугите на Комисията по досиета през 2023 г. ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Януари 2024 18:51

alt

 

Общо 1706 заявления са подадени от граждани и изследователи в Комисията по досиетата през изминалата 2023 г.

Това показват докладите на независимия държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби и с предоставянето на достъп до техните архивни документи.

По закона за досиетата Комисията се отчита с два пъти в година пред Народното събрание (юли и декември).

Отчетите показват, че и през 2023 г. се е запазила тенденцията от последните години читалнята на Комисията на ул. „Врабча“ 1 в столицата да е посещавана между 800 и 900 души.

През 2023 г. общо 835 граждани са посетили читалнята за запознаване с документи на ДС и разузнавателните служби на БНА.

продължава>
 
Документите на Държавна сигурност са над 1,5 милиона архиви дела ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Неделя, 31 Декември 2023 15:14

alt

 

Документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия представляват над 1,5 милиона архивни дела.

Те са събрани от Комисията по досиетата от 2007 г. насам и се съхраняват в Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби в гр. Банкя, изграден от независимия държавен орган през 2011 г.

Това показват данните в двата доклада (юли и декември), с които Комисията по досиетата отчита дейността си пред Народното събрание.

Докладите са качени и на сайта на институцията, натоварена с разкриването на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА и със съхранението и осигуряването на достъп до архивните документи.

продължава>
 
Документален сборник: „Държавна сигурност и лагерът „Белене“ – едно уникално издание на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Юни 2023 13:09

alt

 

Тази неделя в библиотеката на desebg.com представям едно наистина уникално издание, продукт на изследователската дейност на Комисията по досиетата – документалния сборник „Държавна сигурност и лагерът Белене“.

Той излиза под №60 от поредицата на Комисията „Из архивите на ДС“ и е част от нейната изследователска програма за 2023 г.

Книжното тяло на сборника включва 182 фототипни документа, а неговото електронно издание (dvd) – 508, като подборът е направен от над 200 архивни единици, голяма част от които са многотомни.

Хартиеното издание на „Държавна сигурност и лагерът Белене“ мигновено си извоюва първо място по най-бързо разграбен документален сборник в България – факт, който се случи по време на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“ на бившия Втори обект на остров Персин на 3 юни 2023 г., където Комисията по досиетата, водена от нейния председател Евтим Костадинов, пристигна със сборника, за да го представи.

Независимият държавен орган бе поканен от организаторите на събитието като специален гост, именно за да направи премиера на сборника точно на мястото, където през 1949 г. комунистическият режим създава лагера „Белене“.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 134
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов