|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Близо 50 сътрудници на комунистическите служби са се устремили към 49-то Народно събрание ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 21 Март 2023 16:27

alt

 

Общо 48 сътрудници на тоталитарните комунистически служби в листите на кандидатите за народни представители в 40-то Народно събрание освети Комисията по досиетата днес.

По закона за досиетата независимият държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, е задължен да извършва проверка на кандидатите за депутати и да обявява резултатите преди вота, за да може обществото да получи право на информиран избор.

Проверката е обхванала общо 1 866 лица от общо регистрираните кандидати за народни представители 4 582 души.

Комисията проверява само онези, които към 1991 г., когато официално е закрита ДС, вече са били пълнолетни и са могли да бъдат вербувани.

продължава>
 
Евтим Костадинов: Още от самото начало се опитаха да ни пречат да отваряме досиетата на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 20 Март 2023 17:23

alt

 

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов е умерен в медийните си изяви и рядко говори за огромните трудности, с които независимият държавен орган се е сблъскал от 2007 г. в процеса на осветяването на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

Пред гостите в Българския културен институт в Берлин, където миналата седмица Комисията по досиетата представи част от своята богата дейност, Евтим Костадинов разкри в своето изказване малко известни моменти от тези трудности.

Сайтът desebg.com бе единствената медия, отразила събитието, и публикува в отделен текст с незначителни съкращения словото на председателя на Комисията по досиетата:


Нямахме нито място за работа, нито бюджет

Стартирахме с едно решение на 40-то Народно събрание. Влязох в парламента като народен представител, а след избора на новата Комисия по досиетата излязох като неин председател и се чудих откъде да започна. Нямахме нито място за работа, нито бюджет. Само едно решение на парламента.

продължава>
 
Архивът на ДС продължава да се попълва, вече надхвърля 14,5 километра ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 05 Януари 2023 16:03

alt

 

И през изминалата 2022 г. Комисията по досиетата продължава да попълва с новопостъпили архивни материали Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден от нея през 2011 г. в гр. Банкя.

Това разкриват двата отчети доклада на независимия държавен орган, внесени в Народното събрание.

Както е известно Комисията по досиетата се отчита два пъти в годината с доклади за своята дейност пред парламента, който я сформира през 2007 г.

Отчетите показват, че през 2022 г. Комисията е успяла да изиска непредадени до момента архивни документи на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА от МВР, Държавна агенция „Национална сигурност, служба „Военно разузнаване“ към Министерството на отбраната и Държавна агенция „Архиви“.

За периода 1 декември 2021 г. до 30 юни 2022 г. са приети 3 052 архивни дела (документи на хартиен носител), и 130 филмирани материали с източник, както следва:

  • МВР – 2 533 броя архивни дела, в това число 80 броя архивни дела от ДАТО и 130 филмирани материали;
  • Държавна агенция „Национална сигурност” – 53 броя архивни дела;
  • МО – Служба „Военно разузнаване” – 410 броя архивни дела;
  • ДА „Архиви” – 56 дела.

За първото полугодие на 2022 г. Комисията е предоставила архивни документи и информация за тях, както следва:

  • за запознаване с документи на граждани и изследователи са предоставени – 4 170 дела;
  • обратно са приети за постоянно съхранение – 1 751 дела;
  • подготвени са отговори на 356 запитвания за 492 лица;
  • направени са справки по 2 462 дела.

За този период е извършена е паспортизация на 27 515 дела.

продължава>
 
Държавна сигурност и терористичните актове в НРБ. Част 2 ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Декември 2022 17:21

alt

 

В библиотеката на desebg.com представям том 2 от двутомния документален сборник „Държавна сигурност и терористичните актове в България 1944-1991“.

Фототипното издание е част от изследователската програма на Комисията по досиетата за популяризиране на документите на тоталитарните комунистически служби и е част от нейната документална поредица „Из архивите на ДС“.

Тя постави началото през 2009 г. и вече надхвърля 55 сборници, някои от които са двутомни.

Сборникът е включен в изследователския план за 2020 г., но заради пандемията от коронавирус премиерата се забави две години

Както и при представянето на том 1 и тук ще направя уговорката, че архивните документи за т. нар. терористични актове се отнасят до действия или намерения, които самият режим на БКП определя като терористични.

В това число той не включва своята собствена терористична политика и целия терористичен арсенал, прилаган срещу българското общество още много преди 9 септември 1944 г.

Във втория том на сборника са включени документи от 1985 г. до 1991 г.

Те характеризират действията, предприети от МВР-ДС срещу прояви, определени като терористични.

продължава>
 
Инфарктно гласуване в НС: Без малко каузата за отваряне на досиетата на агентите на ДС да бъде предадена от зависими „политици“ ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Юни 2022 11:58

alt

 

Стари и нови зависимости лъснаха в българския парламент днес при гласуването на поправка в закона за досиетата, с която бе потвърдено правото на Комисията по досиетата публично да разкрива с второ или последващи решения ръководните постове, които сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА са заемали, заемат или за които кандидатстват.

Поправката бе приета на второ четене след остър политически дебат, продължил час и половина и прекъснат от физически сблъсък между лидера на пропутинската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов и депутата Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 129
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов