|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нови документи от архива на ДС проговарят за „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Януари 2014 20:19

alt
Няколко стотици нови документи за политиката на комунистическия режим към българските турци и други в периода 1944-1989 г., осъществявана от нейния репресивен апарат стават общодостъпни за обществото чрез нов документален сборник  „Държавна сигурност – смяната на имената – Възродителният процес“.

Той е издание на комисията по досиетата, а премиерата му беше тази вечер в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където беше представен пред студенти, университетски преподаватели, изследователи, общественици и граждани.

Сборникът е в два тома, като  в първия  са публикувани общо 101 архивни документи на ДС в периода 1945-1985 г., а във вторият том общо 74 от периода 1986-1990 г.

Много повече са материалите в разширеното електронно издание на двата тома, представено в два отделни диска (dvd), където общия брой на документите е 2800 страници.

„Издателско-популяризаторската дейност на комисията по досиетата е едно от най-важните неща, които тя  прави за интелигентната и четящите публика”, каза в приветственото си слово доц. Костадин Грозев от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, домакин на събитието, който поздрави присъстващите на премиерата от името на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Председателят на независимия държавен орган Евтим Костадинов отбеляза, че комисията продължава своята издателска и изследователска дейност, въпреки финансовите ограничения в бюджета й (комисията беше една от държавните институции, на които правителството Орешарски съкрати бюджета с 10%, бел. ред.).

По думите му в комисията не смятат да се отстъпват от намерението си през втория й мандат да акцентират именно върху изследователската дейност и популяризирането на документите на бившата Държавна сигурност, каквато заявка беше дадена през лятото на 2012 г., когато парламентът гласува нов 5-годишен мандат на независимия орган. „Целта и усилията ни са насочени към развитие на тази дейност”, заключи Костадинов.

Татяна Кирякова, ръководител на дирекция за изследване на архива и обслужване на гражданите в комисията по досиетата заяви, че всички документи в двутомният сборник са различни от публикуваните досега в други документални сборници.

От миналата година комисията по досиетата промени политиката си по издаването на документалните сборници като създаде специален отдел за изследователска дейност и сборникът за „възродителния процес” е първото издание, в което не са ползвани външни консултанти.

Росица Маркова от отдел „Изследване и публичност на архива” в комисията по досиетата посочи, че в първия том са включени основни ръководни документи на ръководството на МВР, с които е указвано как да се действа на различни структури в ДС. „Всичко това, разбира се, е съгласувано със съответните решения на висшето на ръководство на БКП”, уточни тя.

 

alt

 

По думите й при подбора на документите са използвани и такива от досиетата на вече огласени сътрудници на ДС сред публичните лица, както и на някои известни по това време български турци както щангистът Наим Сюлейманов. „Разработката на ДС срещу него разкрива, че целта е била той да бъде пречупен, тъй като открито се е възпротивил на насилствената смяна на имената”, допълни Маркова.

„Имената не се отнемат, те се дават. Партията (БКП, бел. ред.) не се интересуваше от човека, за нея бяха важни имената. Това, което тя направи беше антихуманно и насочено срещу основни права на човека”, заяви в емоционална реч Айруш Хаджи, зам.-председател на комисията по досиетата и разследван и осъден от режима за съпротивата за смяната на имената в Корница през 1973 г.

По негово предложение комисията е взела решение в издателската й дейност да бъде включен и сборник за „възродителния процес”. Според него много често историята се пише от управляващите, затова е важно да излизат документи, които да разкриват истината за историческите събития. „Това е важно най-вече за вас, младите хора, които не са преживели онова време и нямат представа за него”, допълни той, обръщайки се към студентите в залата.

„Истината рано или късно излиза. Сега това става с документите в тези сборници”, каза той видимо развълнуван.

Историкът доц. Михаил Груев, автор на едно от най-пълните и обективни изследвания за „възродителния процес” с книгата си „Възродителният процес” – мюсюлманските общности и комунистическият режим (2008), подчерта значението на факта, че комисията представа наистина нови архивни документи по темата, които до момента не са влезли в документооборота.

„Те могат да се четат паралелно с други сборници, в които са публикувани документите на висшето ръководство на БКП”, каза той. Според него комисията не трябва да проявява излишна скромност, а да посочва в изданията си имената на съставителите им, тъй като това е пропуснато в този сборник.

Положителна оценка на сборника даде и Михаил Иванов, бивш съветник на президента Желев по етническите въпроси и автор на изследване за насилствената смяна на имената.

Както и предишните сборници и този се разпространява безплатно от комисията. Разширеният електронен вариант на изданието може да бъде изтеглен от страницата на комисията, където предстои да бъде качен.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов