|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нов сборник разкрива нагаждането на върхушката на БКП по време на „десталинизацията” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Вторник, 18 Март 2014 18:50

alt
Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се оказа малка за премиерата на новия документален сборник „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953–1964)” – първото съвместно издание на Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви”, чиято премиера се състоя днес (18 март 2014 г.).

Сборникът включва предимно непубликувани до момента архивни документи за политиката в НРБ, контрола върху обществото, икономиката и културата в годините след смъртта на съветския лидер Сталин (март 1953 г.) и опита за нагаждане на БКП към новата съветската политика за борба срещу култа към личността, подета от новия съветски ръководител Никита Хрушчов.

Включените документи да от Държавния архив и архивите на бившата Държавна сигурност, съхранявани от Комисията по досиетата. На премиерата присъстваха студенти, дипломанти, практиканти, общественици, архивисти и университетски преподаватели.

 

alt

 

Представянето на изданието протече в рамките на дискусионен младежки форум на изследователска инициатива „Бъдеще чрез минало”, към която освен Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви” участва и Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Идеята на трите институции да предизвика интереса на студентите се оказа успешна с оглед на препълнената зала по време на представянето на сборника и последвалата дискусия.

„Подходът към тази изследователска темата е включва детайлното проучване на богатия архивен фонд в Държавния архив и в архивите на Държавна сигурност. Подбрани са преди всичко непубликувани до момента оригинални документи. Продуктът вече може да влезе в преподавателската практика на българските университети и от друга страна включва използването на тази документална база за изследователска дейност”, заяви доц. Костадин Грозев от Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски.

 „Това е един проект, който беше решен да бъде реализиран още през 2013 г. заедно с Държавна агенция „Архиви”, защото по тази проблематика установихме, че съществуват много непубликувани документи, както на БКП, така и на Държавна сигурност”, коментира председателят на Комисията по досиета Евтим Костадинов, отбелязвайки и активното включване на историците Йордан Баев и Костадин Грозев от Софийския университет.

 

alt

 

„Целта ни не е само да издадем едно книжно тяло с документи, а и да представим пред по-широка аудитория, особено пред студенти, десетилетието в България в периода 1953-1964 г. и да предизвикаме една сериозна дискусия”, добави Костадинов.

„Ние като съвременници на тези събития дължим на младите хора в България, на следващите след нас, най-правилното и житейски обосновано обяснение на процесите, които наричаме с различни определения. И до днес оценките на тези десетилетия някои определят като десталинизация, други размразяване, трети драматични или противоречиви”, заяви Румяна Атанасова, зам.-председател на Държавна агенция „Архиви”.

По думите й не продуктивно да се изпада в крайни оценки, плод на лични пристрастия и емоции. Максималната справедливост и документална достоверност е най-желания и правилен балансьор. „Нека да дадем възможност на потребителите на тази информация сами да направят своите заключения за историческите факти и събития. Тук думата имат историците, анализаторите, литературоведите, които все още очакваме”, допълни тя.

 

alt

 

Мирослав Коев, съставител на документалното издание от Държавна агенция „Архиви”, подчерта три основни процеса, които протичат паралелно по време на т. нар. десталинизация. Първият от тях е политиката за премахването на култа към личността на Сталин.

Вторият е вътрешнопартийна борбата в БКП за овладяване на властовите ресурси. Архивните документи разкриват как  сталинският политически модел е заменен от „постсталински” от личности, участвали най-активно в репресиите до 1953 г.

Третият процес е свързан с  очакванията и стремежите на българското общество в борбата срещу култа към личността. Те се разминават с желанието на ръководството на БКП начело с Тодор Живков  „десталинизацията” да бъдат ограничена в определени рамки, от които не бива да излиза. Става дума за рамкиране на самите обществени настроения, осъществявано чрез строго следене на нагласите и възгледите сред населението.

 

alt

 

Експертът Марко Цветков, от изследователския екип на Комисията по досиетата, коментира политиката на Държавна сигурност, чийто дови висш ръководен състав е объркан от курса на преоценка на доскорошните репресии и гонения и тяхното спиране.

Реабилитация на преследваните по политически причини лица обаче се оказва временна и те са подновени веднага след избухването на Унгарското народно въстание през есента на 1956 г.

Архивистът Галя Пиндикова от Държавна агенция „Арахиви” представи много интересни подробности за настроенията сред интелигенцията и най-вече сред писателите и конкретни случаи, при които различни творци са получили „присъди” да не бъдат печатани с години като Константин Павлов, Стефан Цанев, Радой Ралин и др.

 

alt

 

В рамките на последвалата дискусия след презентациите на съставители, проф. Владимир Мигев изрази съжаление за това, че той и неговите колеги, изследвали този период навремето, не са имали шанса да се докоснат до тези документи и това е довело до изкривяване на историческите оценки. „Днес пред младите хора се разкрива една чудесна възможност да ги изследват и да демитологизират много от наложените тези”, каза той.

Проф. Наталия Христова се спря на вътрешната динамика на „десталинизацията” в областта на културата, чрез която се прави опит да бъде туширан патоса на буржоазното минало. Проф. Иван Еленков се отбеляза неедноплановото разбиране на единната социалистическа култура и раздвиженото идеологическо въображение на нейните дейци, като обърна специално внимание на съзнателното търсене и налагане на априлската линия в културата.

Доц. Николай Поппетров разсъждава по темата „Свобода”. Той направи констатацията, че днес липсва политика по политическото възпитание на обществото. Доц. Михаил Груев напомни на аудиторията, че авторите на сталинизацията и на десталинизацията са едни и същи хора.

Луксозното издание се разпространява безплатно, а неговият електронен вариант ще може да бъде изтеглен до няколко дни от сайта на Комисията по досиетата.

 

 

Коментари 

 
0 #4 svetlan 2014-03-19 17:33
Продължение:

Тази вечер излизаме с едно предложение към несъмнено изисканата публика на читателите на сайта на Г-н Христов.То е базирано на нашето скромно мнение,че неговия сайт има академична стойност и досега никой не е опровергал това.

Да збравим,че в българския комунизъм има идиотизъм.

Нека всички се опитаме да открием първия български "сталинист".Не може да има "сталинисти" в комунистическа Народна Република България,а да няма "първи сталинист"-основоположник на "българския сталинизъм".

Комунистите досега не са посочили никого.Толкова люто се бореха срещу "сталинизма",че забравиха да посочат първия,или първите няколко "български сталинисти".
Логиката води неизбежно до Вълко Червенков.Но никой не казва,кога той е станал "сталинист". По време на престоя си Съветския Съюз,или в периода след завръщането му до края на 1949г. Или пък от началото на 1950г. до смъртта на Сталин през 1953г. Или след 5 март 1953 до априлския пленум на ЦК на БКП през 1956г.


Все е станал някога "сталинист".Това не може да се скрие,или е партийна тайна.

Засега. нашата група смята,че щом като нито коумнистите в България,нито хората,които се занимават са "десталинизацият а" на НРБ не знаят и не искат да открият кой е първия български "сталинст,"сталинизъм" у нас не е имало. Още повече пък "десталинизъм"(десталинизация ).

Забележете коя година е посочена като начална за периода на "десталинизацият а" :

1953-та!!! Браво,откритие, страхотно!

Остава само авторите да уточнят през кой месец на 1953г. започва "българската десталинизация".Младите хора да не търсят ,защото няма да намерят нищо.

Но по-възрастните и улегнали автори на книгата могат и да потърсят,но не по-рано от месец май.И да търсят и да не търсят,резултат ът пак ще е нулев.
Защо ли?-ами много просто,"десталинизацият я" в Съветския Съюз все още не е започнала и никой тогава не е знаел,че ще започва.А в малка и безпомощна комунистическа България,комуни стите започват борба срещу "българския сталинизъм",който все още не е открит. Нека авторите да публикуват поне една статия в някой вестник,в която се говори за "сталинизъм" и "десталинизация" в периода юни-декемрви 1953г.

През 1953 съветските комунисти убиват един от своите ръководители-Маршал Л.П Берия,убиват още няколко висши болшевишки функционери,сре д които и бившия съяетски посланик в Германия до започването на Германо-Съветската война Владимир Деканозов(офице р от НКВД),както и няколко негови сътрудници и приближени. През 1954г. разстрелите продължават.


Та за каква "десталинизация" на България през 1953г. пишат авторите на тази книга ????

Не,комунизъм без идиотизъм няма!!!!!!!!!!! !! Нашият хипотетичен допуск се оказа невалиден.
 
 
-1 #3 svetlan 2014-03-19 16:46
Продължение:


Както сме казвали много пъти,идиотизма при комунизма е една от двете му компоненти.Той е силно прилаган по всяко време и по всеки повод.Същото е направено от комунистите и по отношение на "българската десталинизация".Но да се върнем преди този период,при "сталинизацията".

До началото на 1950г. никой в комунистическа България не е говорил за никакъв "сталинизъм".Нито цялото комунистическо ръководство,кое то беше ликвидирано от съветското ръководство.Само за период от половин година Георги Димитров,Трайчо Костов и Васил Коларов бяха убити.Но и тримата до смъртта си никога не са говорили,че са "сталинисти" и че въвеждат в комунистическия режим някакъв "сталинизъм".
Подобна квалификация липсва и в комунистическат а пропаганда-властта,вестниц ите и списанията,кому нистически конгреси,конфер енции,лозунги,ф илми,радиопреда вания и др.
Съветските болшевики поставят начело на комунистическа България друго тяхно протеже-Вълко Червенков.Вземайки властта,той също не говори за никакъв "сталинизъм".Но дори да допуснем,че той тайно от ЦК на БКП е въвеждал този "сталинизъм",не е могло да бъде тайна за съветското ръководство това нещо.Излиза,че НРБ е била "сталинистка" държава в периода от 1950г. до 1953г,при това съвсем неявно-никой не е знаел,че страната е "сталинистка". Дори и комунистите не са знаели,дори Червенков и Югов,дори и Тодор Живков.И чак през 1956г. след като съветските комунисти "разкриват" че в Съветския Съюз е имало "сталинизъм",тогава и бългаските комунисти се оглаеждат и разбират,че и в България е имало "сталинизъм",но до този момент никой не го е забелязал.Браво!!!
Що за разсеяност,що за комунистическа и революционна бдителносте е това.В другите комунистически държави обаче няма "сталинизация".Нито в ГДР,нито в Полша,нито в Унгария.И там през същата 1949г. са разстреляни един от най-вископоставенит е комунистически функционери,нач ело с Ласло Райк.Да,точно през есента на 1949г.(окт.),докато се водят изтезанията и следствените действия срещу Трайчо Костов.
Представената книга говори за "десетилетие на десталинизиация ".Но кой е планирал,наложи л и оформил това десетилетие.Кой го изпълнява,как?Кой отчита борбата на българските комунисти срещу мървтия Сталин? Що за десталинизация е обхванла комунистическат а сган,след като точно тогава се създават лагерите в Ловеч убива много хора.Сталин умира през 1953г. а връх Мусала и гр. Варна носят името на Сталин,чак до 1962г. Явно бълграските комунисти много героично и яростно са се борили цяло десетилетие против "сталинизма" и чак на десетата година са успели да възвърнат традиционните названия награда и върха.,както и на други обекти.И нека някой да каже,че не са герои.....

Хайде да допуснем,че българските комунисти не са усетили кога са започнали да десталинизират държавата и властта си,все пак те са емоционални същества,но поне победата срещу "сталинизма" биха могли да обявявт.Също както съветските комунисти не забелязаха началото на борбата си срещу "германския фашизъм".Но пък бяха категорични,че края на борбата е на 9 май 1945г.

Българските комунисти прескачат и края на борбата срещу "сталинизма" и начлото.И днес,след половин век се намират хора,които да възкресят борбата на българските комунисти срещу наследството на Сталин.Но и днес никой не посочва с какво "сталинизма" е по-различен от "комунизма".
Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,особено младите,не търсете никакви разлики,няма да намерите,нито е имало "сталинизиране" на комунистическа България,нито "десталинизиране ".Това са само комунистически залъгалки,искай ки да докажат,че комунизма е нещо много хубаво,но са се намерили недобросъвестни комунистически диктатори,които са го опорочили. В Съветския Съюз-Сталин,а в България-Червенков.

Той и до смъртта си не се определяше като "сталинист".И така двамата "сталинисти" завършиха земните си дни без да знаят,че са СТАЛИНИСТИ. Колко жалко,какво нещастие...

А хилядите техни сподвижници,съв етници,сътрудни ци,телохранител и и др.,какви са? Не,те са си останали комунисти и завършиха строителството на комунизма в пропастта.Къде е разликата тогава между "сталинистите" и "антисталинистит е".Сталинистите са заклекмени и са много лоши,а комунистите добри,така ли? Нищо подобно,всичкит е са гадове както ги определи Георги Марков в предсмъртната си агония.

Много интересно е,че Тодор Живков никога не се е определял нито за "сталинист",нито за "антисталинист".Излиза,че и той горкия не е знаел какъв е...И неговите любимци и изследователи също не му приписват подобни квалификации.Е,не е ли налице отново идиотизма на комунизма????

Продължава....
 
 
0 #2 svetlan 2014-03-19 06:08
Внимание!!!

Наличието на "сталинизъм" и "десталинизация" са измислени както казахме от съветската болшевишка пропаганда.Нека истинските антикомунисти,к оито вярват в това да се запитат освен на тази комунистическа теза,на кои други вярват. Няма логика истински антикомунист да не вярва на комунистическат а пропаганда като цяло,но да прави изключение по повод на споменатата по-горе.Логика по принцип не съществув у комунистите.
 
 
0 #1 svetlan 2014-03-19 05:24
Уважаеми читатели а сайта на Г-н Христов,за голямо разочарование на истинските антикомунисти в България,силите за "помирение с комунистическот о минало" продължават своята кампания със сравнително добър успех.

Както сме припомняли многократно,ком унистическата пропаганда е изключително силна,коварна и много по-заблуждаваща днес в сравнение с пропагандата по време на комунистическия режим.
Второ,налага се отново нашата група за пореден път да приложи модернизирания от нас антикомунистиче ски лакмус за да може тази пропаганда да бъде разкрита възможно най-бързо.

Трето,умоляваме всеки сериозен посетител на сайта на Г-н Христов да приложи максимално стриктно способа на елементарната логика и да си зададе въпроса:

СЛЕД КАТО СЕ ГОВОРИ ЗА ПЕРИОД НА ДЕСТАЛИНИЗАЦИЯ, ЧОВЕШКАТА ЛОГИКА НЕЗАБАВНО ТЪРСИ ПЕРИОДА НА СТАЛИНИЗАЦИЯТА.


Подръжниците на тезата за "десталинизацият a" посочват датата на смъртта на съветския диктатор Йосиф Сталин за край на "сталинизма" и начало на "десталинизцията ".Това е напълно погрешно.Но нека да сме малко по-снизходителни с тях.Добре,добре,мно го добре,но кога е началото на "сталинизма" или "сталинизацията".След като има крайна дата на даден период,трябва да има и начална. Нито един комунист ,или антикомунист в света досега не е посочил началото на "сталинизма" в СССР,а за "българския сталинизъм" да не говорим.Сталин умира без да разбере,че е въвел "сталинизма".Повече от 30 години той управлява най-голямата страна в света и така си отиде от живота без да разбере какво е реализирал.

Не бива да се забравя,че тезата за "десталинизацият а" е измилсена и реализирна от съветскта комунистическа пропаганда,при това чак 3 години след 5 март 1953г.Но никой не дава квалификация на този тригодишен период.Повтаряме,болше виките откриха със закъснение от три години,наличиет о на "сталинизация".Защо не откриха три години след 9-ти май 1945г. ,че Съветския Съюз тогава е завършил борбата си срещу "германския фашизъм"?

За улеснение на по-наивните читатели ще прибегнем до българската комунистическа пропаганда по отношение на "българския фашизъм".Комунистическат а историография досега не е дала нито една дата или период кога започва строителството на фашизма в България.Комунистите досега не са посочили нито първия български фашист,нито политическата партия,която е въвела фашизма в Българската държава и кога го е реализирала.Комунистическат а сган започва своята пропаганда от "Септемврийското антифашистко въстание".
Но не разглежда периода преди тези метежи.Не може да има "антифашисти" ,а да няма "фашисти".За фашистки държавни и политически прогами да не говорим,фашистк и организации и символи също.Кой е първият "фашистки" вестник в. България?Комунистите твърдят,че "българския фашизъм" е построен за малко повече от един месец-след преврата през юни 1923 та до края на юли,когато е взето решение за "революция" в България.

Ето,миналия септември сганта празнува "победата срещу хитлеро-фашизма" в България,но не посочва началото на този "хитлеро-фашизъм".Нито един нормален български историк(некомун ист) не взе отношение към новокомунистиче скат а пропаганда и новия комунистически термин.


Хайде да продължим и посочим още един "световен" пример.Съветската ,пък и българската комунистическа пропаганда твърдят,че Съветския Съюз е победил "германския фашзъм" на 9 май 1945г. С по-елементарни думи-Съветският Съюз е завършил борбата си срещу
'германския фашизъм' точно на тази дата.Добре,пак добре,много похвално,но досадната логика отново пита комунистическат а сган,дори я умолява да посочи датата на началото на борбата на Съветския Съюз срещу този "германски фашизъм".Безпредметно е да припомняме,че Германия никога не имала фашистка партия и фашистка диктатура и нито един германец не се е определял за фашист.Няма такова начало уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов и не търсете подобна дата.

СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ НИКОГА НЕ Е ЗАПОЧВАЛ БОРБА СРЕЩУ НИКАКЪВ ФАШИЗЪМ В СВОЯТА ИСТОРИЯ от 1922 до 1991г.

Който разполага с опровергаващ нашата теза документ нека да бъде сигурен,че Г-н Христов ще остане доволен ако някой го публикува на неговия сайт.

Комунистите имат много силен "аргумент".Поради невъзможността да не признаят своите престъпления,те ги персонализират.И измислят "сталинизми",'живковизми',"брежневизми" и подобни.А няма "червенковизъм",няма и "димитровизъм".Добре,от 1954г Тодор Живков налага своя "живковизъм".Но с какво той е по-различен и по-добър от перидода преди това,когато комунистически диктатор е бил Вълко Червенков.
Продължава....
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов