|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Спортът при комунизма под контрола на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 17 Май 2015 11:16

 alt

Тази неделя в електронна библиотека на desebg.com представям втората част от документалния сборник „Държавна сигурност и спортът”. Двутомникът излиза под №19 в поредицата „Из архивите на ДС” на Комисията по досиетата и е част от издателската й продукция през 2014 г., чиято премиера се състоя неотдавна в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Докато първият том на фототипното издание е посветен на Олимпийското движение и Държавна сигурност, вторият том съдържа архивни документи, разкриващи контрола на репресивния апарат на БКП върху спорта по времето на комунизма в неговите ведомствени, масови и елитни форми.

Сборникът съдържа общо 127 документи в периода 1948-1986 г., а разширеният му електронен вариант, издаден от Комисията в dvd – 251 документи.

Чрез сборника за първи път стават обществено достъпни документи, разкриващи дейността на Държавна сигурност по линия на спорта. Архивните материали осветяват развитието на физическата култура с прокарването на нов тип политика в сферата на спорта от комунистическата власт.

Показано е създаването на ведомствените спортни клубове и дружества под опеката на Министерството на народната отбрана, МВР и Министерството на транспорта. Периодът се отнася за времето, когато спортните организации тръгват по пътя на създаването на огромна мрежа от казионни организации от тоталитарния режим, част от политиката му за  налагане на тотален контрол върху обществото.

Тогава възниква мрежата от спортни клубове „Спартак” на издръжка и под опеката на МВР. Започва и развитието на „Доброволната организация за съдействие на отбраната” (ДОСО), която може да бъде определена като резервна армия на властта. По съветски образец през 1948 г. е създаден физкултурният комплекс „Готов за труд и отбрана”, като през следващите десетилетия стотици хиляди българи са включени в масовите му прояви.

През втората половина на 40-те години започва развитието на военно-приложните спортове, които дават допълнителни умения в такива сфери като източните бойни изкуства, джудо, плуване, парашутизъм, алпинизъм и др. З някои от тях се допускат специални стипендии от МВР, както и за студенти във ВИФ „Георги Димитров”.

В сборникът са включени архивни документи за създаването на двата мастодонта в спорта ДСО „Спартак” към МВР , по-късно „Левски – Спартак” и ЦСКА „Септемврийско знаме” към МНО. От особена важност, като стратегическа цел за елитния спорт, е определена подготовката на ведомствените проекто-олимпийски отбори към Комитета за Държавна сигурност, МВР, ДФС „Спартак” – София, чието изграждане започва с решение на ЦК на БКП.

Не малка част от документите в сборника е отделена на спортните прояви зад граници, които ДС „обезпечава” чрез изолиране на българските спортисти и недопускането на контакти с представители на българската емиграция по света, която режимът определя като „вражеска”. Архивите разкриват, че ДС е използвала спортът за прикритие за събирането на разузнавателна информация.

Отделено е и място на дейността на ДС при организирането на масови спортни прояви.

За удобство на читателите съставителите от Комисията по досиетата са систематизирали документите по видове спортове, които през различните години са попаднали под контрола на Държавна сигурност. Сред тези спортове са алпинизмът, баскетболът, биатлонът, боксът, борбата, вдигането на тежести, водните спортове, волейболът, гребането, леката атлетика, спортната акробатика, спортната гимнастика, фехтовката, футболът, хокеят, художествената гимнастика и шахматът.

Както и досегашните издадени документални сборници и този се разпространява безплатно. Той може да бъде намерен в читалнята на Комисията по досиетата на ул. „Врабча” 1 в София или да бъде изтеглен от сайта й.


„Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен, част 2, 2014 г., 520 страници.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов