|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиета с нов фурор – този път пред курсанти от Академията на МВР ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Сряда, 26 Април 2017 19:36

alt
Изследователската дейност на Комисията по досиетата предизвика нов фурор днес (26 април 2017 г.) на представянето на новия си документален сборник „ВСШ „Георги Димитров”-МВР факултет ДС 1944-1991”.

Премиерата на сборника се състоя в препълнената от курсанти, преподаватели и граждани Аула на Академията на МВР в София.

Преди месец Комисията по досиетата се радва на небивал интерес, пълнейки Софийската опера при официалното представяне на друг свой нов сборник – „Държавна сигурност и българското музикално изкуство“.

 

alt

 

Премиерата на документалното издание, което осветлява политиката на БКП при тоталитарния период за подготовката на кадри на Държавна сигурност, беше открита от старши комисар доц. Неделчо Лазаров Стойчев, ректора на Академията на МВР. Той отбеляза, че новият сборник е посветен на предшественика на Академията – Висшата специализирана школа на МВР преди 1990 г.

„Трябва да познаваме миналото си, за да може да направим една по-добра перспектива”, заяви той.

 

alt

 

Председателят на Комисията по досиета Евтим Костадинов благодари за препълнената зала и посочи, че неслучайно представянето на новия сборник се провежда в Академията на МВР със съдействието на ръководството на министерството и ректора.

„Правим го тук, защото в сборника ще откриете много документи, които са актуални, защото показват как от самото начало е взето политическото решение за създаване на специализираната школа и нейните задачи”, каза той и пожела успех на курсантите.

 

alt

 

Проф.. Костадин Грозев, ръководител на катедра „Нова и съвременна история” в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, отбеляза, че новият сборник е изключително интересен, защото за първи път се обръща внимание на кадрите, които работили в Държавна сигурност.

По думите на Борис Михайлов, член на Комисията по досиетата, този сборник идва в края на втория мандат на Комисията, защото в предишните документални издания са акцентирали върху самата дейност на Държавна сигурност. Докато сега е представен пътя, по който са обучавани нейните кадри.

 

alt

 

Експертът от Комисията по досиетата Красимир Кръстев, работил по съставянето на сборника, подчерта идеологическата обвързаност между БКП и подготвяните за ДС кадри. Неслучайно дейността на специализираната школа е подчинена на първо място на партийните решения на ръководството на БКП.

 

alt

 

Той отбеляза, че голям процент от кадрите всъщност са деца на служители на МВР-ДС и са възпитавани в школата в безпределна преданост към комунистическата партия и на световната социалистическа система. Всички са изучавали идеологически дисциплини като марксизъм, история на БКП, история на КПСС и др.

 

alt

 

Веселин Вучков, зам.-министър на вътрешните работи в първия кабинет на ГЕРБ и министър на вътрешните работи в кабинета Борисов-2, с 21-годишен преподавателски стаж в Академията на МВР, препоръча на курсантите да се запознаят с всичките близо 40 издания на Комисията по досиетата. „Не подозирате какви важни неща ще научите от тях”, заяви той.

 

alt

 

„Необходимо е да се каже, че професионалните кадри на Държавна сигурност са обслужвали идеологически цели на една партия. За този тоталитарен период в България се говори малко, а и той не се изучава достатъчно. Този въпрос се подценява. Да запознаваме младите хора с тоталитарния период е категоричен императив”, заключи Вучков.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов