|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиета представи нов сборник за ДС и транспорта ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 30 Май 2017 21:27

alt
Комисията по досиетата представи новия си документален сборник „Държавна сигурност в структурите на транспорта 1944-1991”. Премиерата се състоя в понеделник (29 май 2017 г.) във Висшето училище по транспорт „Тодор Каблешков” по инициатива на Комисията, като идеята е студентите, които изучават тези дисциплини, да се запознаят влиянието на Държавна сигурност върху транспортната система в България при социализма.

Сборникът излиза под №39 от поредицата „Из архивите на ДС” и за първи път чрез неизследвани до момента архивни документи представя по какъв начин и доколко Държавна сигурност е успяла да контролира транспортната система по време на тоталитарното управление на БКП.

Проф. Даниела Тодорова, ректор на ВТУ, откри премиерата, като изказа своята благодарност към Комисията и в частност към нейния председател г-н Костадинов за предоставената им възможност да бъдат домакини и съорганизатори на събитието.

Председателят на Комисията Евтим Костадинов приветства присъстващите в препълнената зала и благодари за проявения интерес към темата и към работата на Комисията.

Проф. Костадин Грозев от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” заяви, че няма по подходящо място за това представяне, тъй като част от дейността, за която се говори в този сборник, е свързана с учебно преподавателската работа в частност в сферата на железопътния транспорт именно в това учебно заведение.  

 

alt

 

Георги Симеонов, старши експерт в отдел „ Изследване и публичност на архивите”, които е съставител на сборника, представи в презентация видовете транспорт, засегнати в сборника и тяхното обезпечаване от страна на Държавна сигурност.

В документалното издание  транспортът се разглежда като фактор за политическото, социално-икономическото и международното развитие на България.

Архивните документи се отнасят до дейността на ДС по линия на железопътния, автомобилния, водния и въздушния транспорт. За удобство на читателите съставителите му от Комисията по досиетата са обособили документите в няколко раздела

В първата част на сборника са представени архиви, представящи обобщена картина и засягащи всички видове транспорт. Сред тях са доклади, оперативни планове, отчети, заповеди, предложения и информации.

Във втория раздел са поместени архивни материали, свързани с развитието на структурите на ДС, работещи по наземния транспорт (железопътен и автотранспорт). През първите години той е между най-важните отрасли за изпълнението на стопанския план.

Третата част от сборника разкрива документи, свързани с речния и морски транспорт и неговото осигуряване. Основните предмети на дейност по тази линия са: оперативно наблюдение на всички места за срещи на екипажите с чужди граждани и обявените за изменници на родината, провеждането на агентурни мероприятия с разузнавателна и контраразузнавателна цел противодействие на контрабандата, посредством разкриване на схемите за нелегална търговия с валута и стоки, и тайниците, използвани за тази цел.

В последния раздел са публикувани документи отнасящи се за въздушния транспорт и неговото осигуряване и обезпечаване.

В книжното тяло на сборника са поместени 113 документа, а в разширеното електронно издание документите са 172.

На премиерата присъстваха ръководството на ВТУ, представители на академичната общност, представители на Съюза на транспортните синдикати, бившият министър на транспорта Веселин Павлов (1990-1991),  историци, студенти и граждани.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов