|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата представи сборник за следените през 1968 г. на международен фестивал ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 29 Октомври 2017 13:45

alt

Комисията по досиетата прибави още един документален сборник в колекцията си „Из архивите на ДС”, с която популяризира документите на репресивния апарат на Българската комунистическа партия по време на нейното тоталитарно управление.

Официалната премиера на фототипното издание „Държавна сигурност и IX Световен младежки фестивал 1968 г.” се състоя в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (24 октомври 2017 г.) и събра общественици, университетски преподаватели, студенти, граждани, журналисти и представители на Комисията по досиетата.

Нейният председател Евтим Костадинов поздрави присъстващите и благодари на Историческия факултет на висшето учебно заведение, с който имат дълготрайно и ползотворно партньорство, в лицето на декана доц. Тодор Попнеделев и историка проф. Костадин Грозев.

„Сборникът „Държавна сигурност и IX Световен младежки фестивал 1968 г.” е посветен на един много кратък период от време, на 10 дни от 1968 г. би бил разбран още по-добре, ако той бъде четен заедно с един друг наш сборник. Сборникът„Пражката пролет и Държавна сигурност”, заяви пред аудиторията членът на Комисията Екатерина Бончева.

По думите ѝ документите в тези сборници показват две различни събития, които се случват паралелно и показват две различни ситуации в страните от бившия социалистически  лагер, това са Пражката пролет, която започва в началото на 1968 г. в Чехословакия и IX Световен младежки фестивал през лятото но 1968 г. в София.

Може да се каже, че 1968 г. поставя началото на процеси, които променят световната политика. Годината е съпътствана и от студентски бунтове в Европа, Америка и дори в далечна Япония. Париж е в барикади, протестите срещу войната във Виетнам са в стихията си, а Източният блок е белязан завинаги от „Пражката пролет“.

На фона на тази обстановка и под лозунга „За солидарност, мир и дружба“ комунистическата власт превръща това международно събитие, в което участват над 20 000 представители от 138 страни, в своеобразен пропаганден инструмент.

Марко Цветков, старши експерт от  отдел „Изследване и публичност на архивите” и съставител на сборника, разказа повече за документална колекция, свързана с работата на МВР-ДС по фестивала.

В архивите са запазени документи от всички централни поделения, Софийско управление и окръжните управления в градовете: Пловдив, Хасково, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Плевен и Ловеч, на чиято територия са проведени някои от фестивалните мероприятия. Колекцията е образувана през 1968 г., но значителна част от тях са унищожени впоследствие.

70 броя от документите в сборника разкриват предисторията на фестивала. Около 20 са документите които разказват за случилите се битови събития около фестивала и около 10 са равносметка за свършената от ДС работа. Държавна сигурност е възприемала международния фестивал като възможност България да бъде атакувана от много страни, а врагът да е неизвестен.  

С тази подозрителна риторика са пропити всички документи в сборника. Под подозрение са били и всички участници във фестивала от преводачите до обслужващия персонал.

По тази причина са били инфилтрирани служители на ДС във всички подразделения. Чужденците са били „разработвани”, „профилактирани” и „проверявани по линия на ДС”.  Някои от тях са били „набелязвани”. Целта е била, когато пристигнат в България, да им бъдат проведени „допълнителни активни мероприятия с цел предотвратяване на евентуални вражески прояви във връзка с фестивала”.

Проф. Михаил Неделчев от Нов Български университет, гост лектор на представянето, сподели впечатления  и спомени от 1968 г.  „ За мен 1968 г. е много важна и съдбовна година в моя живот, тъй като имах огромния шанс да бъда включен в българската делегация на конгреса по славистика, който се провеждаше почти по същото време в Прага. И там  видях какво представлява Чехословакия по това време ”, заяви той.

В заключение професорът отбеляза, че сборникът дава една прекрасна и пъстра, макар и не цялостна картина за събитията през този период и поздрави екипа на Комисията за изданието и възможността повече хора да се докоснат до документите.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов