|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сборник за репресиите на БКП срещу католиците предизвика интереса на беленчани ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Февруари 2018 14:39

alt
Залата на Културен център „Евгений Босилков” в гр. Белене се оказа препълнена от посетители от различни поколения на премиерата на новия документален сборник на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и вероизповеданията”, чийто втори том е посветен на репресиите срещу католическата църква.

Официалното представяне на изданието се състоя в четвъртък (15 февруари 2018 г.), а за него от София в Белене пристигнаха председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, зам.-председателят Айруш Хаджи и членовете ѝ Екатерина Бончева и Георги Пангаров.

Събитието предизвика интереса не само на беленчани, но и на ревностни християни католици и свещеници от близките села, като Ореш и др.

 

alt

 

Това е и първата премиера на документално издание на Комисията извън София, а Културният център „Евгений Босилков” бе най-естественото място за представяне на сборника, разкриващ репресиите срещу католиците в България по време на тоталитарния комунистически режим, защото в залата е изложена постоянна експозиция, посветена на новомъчениците духовници, преследвани от различни тоталитарни режими през ХХ век.

 

alt

 

Домакинът отец Паоло Кортези, ръководител на Културен център „Евгений Босилков”, нарече представителите на Комисията по досиетата приятели на Белене, които имат отговорната държавна задача да съхраняват архивите на тоталитарната Държавна сигурност и да осигуряват достъп до тях.

„Темата за паметта е много важна. Вие сте свидетели, че дори днес тя продължава да присъства в обществения дебат и новините в България”, заяви отец Кортези, имайки предвид последния скандал, предизвикан от БСП с гафа за „народния съд”, предизвикал искането на оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов (БСП) за включването на циничния текст в декларация на социалистите.

 

alt

 

„Християните и евреите са народи на паметта, защото ние имаме заповед от Бога да не забравяме радостите и трудностите”, допълни Кортези.

„Темата в сборника, който Комисията е издала и ни представя, е тема от нашата история – на католическата църква, на нас като българи и на нашата история като европейци”, посочи още отец Кортези.

 

alt

 

По думите му атеистичната партията, която е управлява в България от 1944 г. до 1990 г. в основата в основата си е водила борба срещу различните религиозни общности.

„Това означава, че всеки човек, който вярва в Бог, е неин враг”, каза още Кортези. Затова режимът е унищожавал такива хора или ги е контролирал, използвайки ги за своите цели.

 

alt

 

„Но вярващият човек, вярващият дух много трудно е станал роб”, заключи свещеникът.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов представи накратко дейността на държавния орган, натоварен с отварянето на архивите на тоталитарните служби и разкриването на сътрудниците им.

 

alt

 

„Когато през 2007 г. Комисията беше избрана, ние, нейните членове, си казахме, че ще следваме и изпълняваме закона. Целта ни беше да отворим тези архиви веднъж за винаги, за да се спрат спекулациите с тях”, заяви той.

„Наред с отварянето на архивите ние започнахме да издаваме и документални сборници, за да популяризираме тяхното съдържание. Сборниците вече са над 40 и досега сме ги представяли в различни висши учебни заведения и институции в София, но сега за първи път правим това извън столицата”, подчерта Костадинов.

 

alt

 

Екатерина Бончева заяви, че Белене е кърваво, но и свято място, в което е родена една от най-големите жертви на комунистическия режим сред католиците, а именно монсеньор Евгений Босилков.

Тя отбеляза и съществуването на най-големия концентрационен лагер по време на комунизма „Белене” на остров Персин, което днес се е превърнало в място на памет на жертвите на режима на БКП.

 

alt

 

„Преследването на католическата църква не е изолирано явление при тоталитарното управление, тъй като комунистическата партия е преследвала всички изповедания”, посочи Бончева.

Тя допълни, че т. нар. католически съдебни процеси са два и са проведени един след друг през 1952 г., като по първия са арестувани и осъдени 76 духовници католици, а четирима от тях са осъдени на смърт, сред които е Евгений Босилков.

 

alt

 

Останалите свещеници са осъдени на различни години затвор от 20 до 3 години. Само двама са оправдани.

По втория процес подсъдимите са 10 свещеници, сред които и две монахини, като всичките са изпратени в различни лагери.

Бончева разказа, че от архивните документи става ясно за опитите на Държавна сигурност да вербува католически свещеници в лагерите, но е удряла на камък.

 

alt

 

„ДС или не е успявала да пречупи свещениците, защото последните са оказали изключително силна съпротива, или тези, които е успяла да принуди към сътрудничество, умишлено са се разконспирирали пред останалите”, отбеляза тя.

Старши експертът от Комисията по досиетата Красимир Кръстев представи подробна презентация за съдържанието на сборника.

 

alt

 

Той подчерта, че началото на акцията срещу католиците в България следва да се смята февруари 1950 г., когато е арестуван отец Дамян Гюлов, който е държан тайно в ареста в продължение на почти две години – до януари 1952 г. или общо 697 дни.

Кръстев акцентира и на отношението на висшето партийно ръководство в лицето на Вълко Червенков към католическите духовници, които многократно са определяни като бандити в негови резолюции за работата на ДС срещу тях.

 

alt

 

Експертът също така разкри, че в архивите на ДС се съдържат и документи за пряко физическо насилие срещу задържаните католици.

Той представи и равносметката от съдебните годения срещу католиците в периода 1949-1952 г. – над 70 души осъдени, от които 6-ма на смърт, а останалите на общо 420 години затвор.

Крайната цел на комунистическото управление е с репресиите на представителите на католическата църква да се сложи ръка върху нейните имоти, да се прекрати дейността на нейните училища, и поставят под контрол католическите сиропиталища и болници.

 

alt

 

В последвалата дискусия въпросите бяха насочени към това защо режимът на БКП не е позволил връщане на телата на осъдените на смърт, чиито тленни останки и до днес не се знаят къде са. Също така и как е устроена работа на ДС и нейния агентурен апарат?

Интересът на публиката беше насочен и към това доколко Държавна сигурност е сила днес и как Комисията по досиетата успява да устои на атаките срещу нея?

Председателят ѝ Евтим Костадинов заяви, че общо 11 пъти са правени опити за закриване на Комисията и прекратяване на закона за досиетата, но всички са били неуспешни.

 

alt

 

„Ние имаме подкрепата на обществото, което иска истината да се знае, както и на влиятелни и известни в публичното пространство хора. Без вас, без обществото, няма да може да успеем”, допълни той.

Екатерина Бончева посочи, че там където са парите, там са и мрежите на Държавна сигурност, позовавайки се на последните решения на Комисията по досиетата за сътрудниците сред лицата, ползвали, както преференциални кредити, така и преференциални влогове във фалираната по време на управлението на БСП-ДПС с кабинета Орешарски Корпоративна търговска банка.

„Хората на Държавна сигурност са сред всички нас. Лошото е, че тези, които са теглили пари не са сред нас. Ние нямаме такива пари. Г-жа Бончева ви кажа, че тези хора са били привилегировани. Те са си привилегировани и преди, и сега. Борбата срещу тях ще продължи много време”, заяви Георги Пангаров, член на Комисията по досиетата в отговор на зададени въпроси от присъстващите.

 

alt

 

По думите му битката срещу тях трябва да се води от цялото общество, защото Комисията сама не може да се справи.  

„КТБ беше източена преди няколко години. Къде отидоха тези пари? Какво стана с тях. Ние виждаме кой се е възползвал от привилегиите в КТБ и няма да ви казвам за какви пари става въпрос, хора, мили. А вие тук сте останали 5000 души в този град. И не само вие. Цялата България е така. Децата са ви в чужбина. Защо, кой ги прогони? Ама техните деца също са в чужбина, но учат в престижни университети, а нашите къде са? Ходят да берат ягоди и да става роби на някой си. Ето затова темата е много болезнена за българското общество”, продължи Георги Пангаров.

Според него грешката пред годините на прехода „не е в нас или във вас”, а в това, че са се сменили толкова правителства и демократични, и не толкова демократични, но нито едно от тях не е направило лустрация.

 

alt

 

„Защо демократичните правителства не направиха лустрация на тези, които не трябваше да взимат парите на държавата и да я фалират? И всички се чудим как да си отговорим. Ние като четем документите разбираме защо това е така. Защото всичко е синджир марка. Но ние сме малка държава, всички сме братовчеди”, иронизира на финала Георги Пангаров, повтаряйки прословута фраза на Иван Костов през 1999 г., когато той беше премиер и председател на СДС.

Премиерата в Белене завърши с неофициални разговори между членовете на Комисията, отец Кортези и множеството.

Следващата премиера на том 1 от сборника, посветен на преследването на Българската православна църква ще се състои на 27 февруари 2018 г. във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, а desebg.com отново ще я отрази.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов