|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Студенти и преподаватели разграбиха новия сборник на Комисията по досиетата на премиера във Велико Търново ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Вторник, 13 Март 2018 20:18

alt
Новият сборник „Държавна сигурност и вероизповеданията”, част 1 – Българската православна църква 1944-1991 г. беше буквално разграбен от студенти и университетски преподаватели при официалното му представяне днес (13 март 2018 г.) във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Премиерата се състоя в зала „Европа” на Ректората на ВТУ, която се оказа тясна за желаещите да присъстват студенти от различни специалности и представителите на академичната общност.

 

alt

 

Великотърновският университет става първото висше учебно заведение извън столицата, в което Комисията по досиетата представя свое документално издание от изследователската си програма за популяризиране на документите на репресивния апарат на БКП.

От името на ректорското ръководство събитието беше открито от доц. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор по международната дейност, който отбеляза, че множество събития в близкото минало, както и през годините на прехода изискват въпроса за различни зависимости, включително и в Българската православна църква.

 

alt

 

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов благодари за ръководството на университета за съгласието да се представи сборника пред студентите в него.

Той посочи, че една от важните дейности на Комисията е да дава гласност и да популяризира сред обществото съдържанието на архивите документи от тоталитарния период, които съхранява в своя архив.

Костадинов представи накратко информация за дейността на Комисията през 11-те години откакто тя съществува.

 

alt

 

„През последните години стремежът ни е да дадем възможност на хората, които желаят да се докоснат до тези архиви, за които се разказват какви ли не митологии, че едва ли не са недостъпни”, заяви той.

Сборникът бе представен от доц. д-р Дилян Николчев, преподавател по Църковно право и Устройство и управление на БПЦ в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.  

„Една част от академичната колегия в богословските учебни звена, както и част от свещениците и миряните твърде противоречиво приемат темата за проучването на архивите на Държавна сигурност и влиянието ѝ върху църквата”, подчерта той.

 

alt

 

Красимир Кръстев, старши експерт от Комисията, представи в презентация подробно съдържанието на сборника.

Хартиеното му издание включва 178 документи, а разширения му електронен вариант (DVD) – 417. Подборът е  направен от над 490 архивни единици и над 40 литерни дела, повечето от които многотомни.

Сборникът съдържа и основни документи на комунистическата партия за налагане на атеистично възпитание в страната, както и указания към Държавна сигурност за работа в тази насока.

 

alt

 

В сборника са включени и документи, осветлявани действията на тоталитарния комунистически режим към БПЦ, и в частност на
Свещеническия съюз в страната.

В друга част сборникът предлага и документи на репресивния апарат, насочени срещу конкретни разработки срещу висши представители на БПЦ с цел те да бъдат контролирани, дискредитирани или ограничено влиянието им в обществото.

 

alt

 

В дискусията участие взеха проф. Иван Тютюнджиев – декан на Историческия факултет във ВТУ, доц. Светлозар Влайков – зам.-декан на Православния богословски факултет, проф. Милко Палангурски – директор на Дирекция научна дейност, проектна и библиотечно-изследователска дейност във ВТУ, както и други преподаватели и студенти от различни специалности.

 

alt

 

От гр. Белене специално за премиерата на новия документален сборник беше пристигнал католическия свещеник Паоло Кортези, който също се включи в дискусията.

Той говори за общото между всички жертви на тоталитарния режим, независимо от различните им вероизповедания.

 

alt

 

Освен Евтим Костадинов на представянето на сборника от Комисията присъстваха и нейният зам.-председател Айруш Хаджи, и членовете Екатерина Бончева и Георги Пангаров, които отговориха на множество въпроси, свързани с различни проблеми, съпътстващи процеса на отварянето на архивите на тоталитарните комунистически служби и огласяването на техните сътрудници.

 

alt

 

Представянето на сборника във Велико Търново е второто извън София. Първото беше през февруари тази година в гр. Белене и беше за втория том на сборника за Държавна сигурност и вероизповеданията, в който са публикувани архивни материали за гоненията на католиците в България. Следващата премиера на документален сборник на Комисията по досиетата ще бъде в Благоевград в края на месец март, за която desebg.com ще информира предварително.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов