|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нов документален сборник за Държавна сигурност предизвика интереса на студенти в Югозападния университет ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 01 Април 2018 21:46

alt
При засилен интерес от страна на студенти и университетски преподаватели премина премиерата на новия документален сборник на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и забранени организации - Бранниците, Ратниците, Легионерите и младежите от Отец Паисий“ 1944-1991“.

Домакин на официалното представяне бе Югозападният университет „Неофит Рилски”, а премиерата се състоя в читалнята на висшето учебно заведение в Благоевград в четвъртък (29 март 2018 г.).

Събитието бе открито от зам.-ректора на университета Георги Апостолов, който приветства аудиторията и изрази благодарността си към Комисията за нейната инициатива да гостува в Югозападния университет.

 

alt

 

От своя страна председателят на Комисията Евтим Костадинов благодари за гостоприемство и интереса на младите хора към темата. Той представи пред аудиторията накратко дейността на независимия държавен орган и същността на закона за досиетата, приет в резултат на обществен натиск и рядък политически консенсус през 2006 г.

Той покани студентите да посетят Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден през 2011 г. от Комисията в гр. Банкя, който е едно от най-модернитеархивохранилища в страните от Източна  Европа.

Членът на Комисията Екатерина Бончева, която заедно със зам.-председателят на Комисията Айруш Хаджи, присъстваха на представянето, обясни защо е избрана темата в новия сборник

„Защо се спряхме на името забранени организации, а не избрахме името фашистки организации, както ги е определял режимът? Защото тези организации, за които става дума, имат разбира се външни белези на фашистки организации, при много от тях има антисемитизъм, например при ратниците, има наченки на фашистка идеология, но това са чисто националистически организации  и затова се спряхме на това заглавие”, заяви тя.

 

alt

 

По думите ѝ Държавна сигурност не е имала по-различно отношение към други масови прояви и организации по онова време. Един от публикувани документи представлява списък с 68 организации, които са забранени от комунистическото тоталитарно управление.

В представянето на сборника се включи проф. Владимир Мигев, поканен на събитието от Комисията по досиетата, да представи сборника като историк.

„Трябва да благодарим на Комисията по досиетата, тъй като този сборник обобщава и обогатява нашите познания, за този изминал период”, заяви той и направи  анализ на националистическите  организации, в България, след 9 септември 1944 г., като се спря на някои исторически факти за работата, числеността и характера на тези организации.

Георги Симеонов, младши експерт от отдел „Изследване и публичност на архивите“  разказа за работата си по събиране на документите в сборника.  В своята презентация   той постави акцент върху работата на ДС по „разтурянето“ на тези организации, които водят до уронване на авторитета на „новата социалистическа власт“.

В последвалата дискусия представителите на Комисията по досиетата отговаря на различни въпроси, свързани със закона на досиетата.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов