|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Изложба: От смъртта на Сталин до репресиите след Унгарското народно въстание ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 14 Февруари 2019 15:11

alt
Изложбата „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие 1953-1964” беше представена в сряда вечер (13 февруари 2019 г.) в Литературно-художествения музей „Чудомир” в Казанлък.

Тя е инициатива на Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви”, а поканата да гостува в града на розите е на ръководството на музея „Чудомир”.

Директорът на музея Добрина Матова откри събитието, определяйки изложбата, като „изключително интересна, която хвърля светлина върху едно много трудно време от историята не само на България, но и на бившите социалистически страни”.

По думите ѝ експозицията показва достоверно малко известни и използвани досега архивни документи, фотографии и графики, които разкриват важни моменти от събитията в края на 50-те и през 60-те години на ХХ век.

 

alt

 

Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, посочи, че с изложбата се осъществява една от задачите на независимия държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби, а именно да популяризира архивните документи на Държавна сигурност.

„Хубавото е, че с всяка изминала година все повече има какво да показваме от архивите на ДС”, добави той.

 

alt

 

Според него експозицията дава повод за размишления и изводи, един от които е да не се допускат подобни събития, като тези в близкото минало.

Изложбата се фокусира върху тоталитарното комунистическо общество малко преди смъртта (1953) на съветския диктатор Сталин и кратката промяна, която идва от новото съветско ръководство в лицето на Никита Хрушчов в годините след това.

 

alt

 

Важен момент е и представянето на реакцията на комунистическия режим в София след началото на Унгарското народно въстание през есента на 1956 г. и потушаването му от съветската армия, което е и краят на „десталинизацията”.

Марко Цветков, старши експерт от  отдел „Изследване и публичност на архивите” и участник създаването на изложбата, даде конкретен пример с цитат на тогавашния първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков пред ръководството на МВР-ДС:

„Оръжието е дадено на милицията и органите на Държавна сигурност, за да действат смело и непоколебимо срещу всеки контрареволюционен опит.  Милицията и органите на Държавна сигурност не са апостол Павел и на всички, които се опитат да хапят – тоягата!”

 

alt

 

По думите на експерта от Комисията оттук нататък всеки опит за десталинизация е едно красиво пожелание, което се сблъсква с комунистическата тоталитарна действителност.

Преди откриването на изложбата от името на демократичната общност в гр. Казанлък Комисията по досиетата бе наградена с грамота за заслуги към демократичното изграждане на България.

 

alt

 

Експозицията ще бъде изложена в музей „Чудомир” до началото на месец март 2019 г. Казанлък е четвъртият град в страната, в който изложбата е показана след София, Стара Загора и Враца.

 

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов