|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Филм разказва за отварянето на досиетата на ДС и дейността на Комисията ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 14 Май 2019 08:30

alt
Тази вечер, 14 май 2019 г., от 18,30 ч. във филмотечно кино „Одеон” (бул. Патриарх Евтимий” 1) ще се състои премиерата на документалния филм „Комисията по досиетата и отварянето на досиетата на Държавна сигурност”.

БНТ анонсира премиерата в своето сутрешно предаване „Култура.БГ” с включване от мястото на събитието, откъдето излъчи интервю с председателя на Комисията Евтим Костадинов.

„Ние сме единствената Комисия, която отчита своята дейност на 6 месеца с доклади в Народното събрание. Използвайки повода, че на 17 май Комисията навършва 12 години от своята дейност, ние решихме този път да направим един документален филм, който е своеобразен отчет на работата ни”, заяви Евтим Костадинов.

 По думите му филмът показва всички проблеми, съпътствали отварянето на архивите на тоталитарните комунистически служби от началото на прехода досега.

Костадинов подчерта, че по закон Комисията е задължена да популяризира документите на ДС и чрез документалната лента е проследена цялостната дейност на независимия държавен орган от началото на съществуването му през 2007 г.

Той припомни, че Комисията е стартирала работата си почти при нулево обществено доверие, а сега се радва на одобрението на една немалка част от обществото.

„Ниското доверие в началото на първия мандат ме притесняваше, но Комисията намери много правилна формула за работата си, а именно стриктно да се придържаме към изпълнението на закона, за което благодаря на колегите от първия в втория състав на Комисията”, допълни още Костадинов.

След премиерата днес предстои документалният филм да бъде излъчени  по БНТ.

Сценарист на лентата е разследващият журналист Христо Христов, режисьор е Димитър Коцев – Шошо, а зад камерата е Венцислав Нешев.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов