|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата вече има модерно видео „лице” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 19 Май 2019 10:09

alt
Комисията по досиетата вече има модерно видео „лице”, с което да популяризира своята богата дейност.

То се изразява в новия документален филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност”, чиято премиера се състоя във вторник (14 май 2019 г.) във филмотечно кино „Одеон” в столицата.

На него присъства целия състав на независимия държавен орган, служители от администрацията му, депутати, историци и изследователи, общественици и много граждани, интересуващи се от тази тема.

Преди премиерата председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви пред публиката, че това е един по-различен отчет пред обществото за извършеното по повод 12 години от началото на Комисията.

 

alt

 

В документалната лента е проследен трудния път на отварянето на досиетата на репресивния апарат на БКП от 1990 г. до 2006 г., когато бе приет сега действащия закон за разкриване на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА.

Представена и цялостната дейност на Комисията по установяването и обявяването на сътрудниците, изграждането на Централизирания архив за документите на тоталитарните служби в гр. Банкя, изследователската дейност, както и тази за обслужването на граждани и читатели.

Във филма е отделено място и на непрекъснатите атаки, на които е подложена Комисията от противниците на отварянето на досиетата и как тя се справя с тези предизвикателства.

След края на филма г-н Костадинов покани на сцената всички членове на Комисията, като направи представяне на всеки един  от тях, отбелязвайки индивидуалния им принос към общата работа на институцията.

След това Костадинов покани На сцената бяха поканени и създателите на филма – журналистът Христо Христов, който е сценарист и режисьорът Димитър Коцев.

 

alt

 

„Филмът има образователна цел и идеята е чрез него да се популяризира дейността на Комисията, тъй като в последните години в повечето медии съществува негласна цензура върху това, което прави”, заяви Христо Христов.

По думите му изминалите 30 години от края на тоталитарната комунистическа система в България отварянето на досиетата на комунистическите служби и разкриването на техните сътрудници се е оказал единственият декомунизационен процес, по който обществото е постигнало успех.

Журналистът отбеляза, че с документалната лента се отдава заслуженото не само на членовете на Комисията, но и на нейната администрация, чийто труд се цени високо от изследователите.

Христов благодари на Комисията, че е имал възможност да работи по този проект, както и благодари на всички личности, съгласили се да застанат пред камерата и на края поднесе своите благодарности на екипа, с който е реализиран филма.

 

alt

 

От своя страна Костадинов изказа благодарност към хората заснети с интервюта във филма:  депутатите от 40-то Народно събрание (2005-2009) и членове на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, в която през 2006 г. бе одобрен проектозакона за досиетата – Николай, Свинаров, Татяна Дончева и Касим Дал, които имат особен принос за приемането му; конституционния съдия Константин Пенчев, който като председател на Върховния административен съд не допусна изопачаване на закона за досиета, а след това и като национален омбудсман подкрепи Комисията; зам.-министъра на вътрешните работи (2009-2013) проф. Веселин Вучков, на когото тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов възлага предаването на огромния архивен масив на ДС, съхраняван в МВР, на Комисията по досиетата; на ръководителя на правния отдел на фондация „Програма достъп до информация“ – Александър Кашъмов, един от застъпниците на процеса на отварянето на архивите на тоталитарните служби; на журналистката Мария Дерменджиева и историка Момчил Методиев – един от най-активните изследователи на архива на ДС и не на последно място на д-р Любомир Канов, психиатър и общественик, политически затворник при комунизма, който във филма представя жертвите на режима на БКП и обобщава колко важно за българската история и народ е тези архиви на репресивния апарат да бъдат отворени и изследвани.

Членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева сподели пред публиката за някои трудни моменти, преодолени от Комисията от началото на дейността ѝ през 2007 г. досега.

Веднага след софийската премиера на Комисията филмът беше представен на студенти от филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” в Смолян. Това стана на следващия ден – сряда (15 май 2019 г.) при засилен интерес от страна на младите хора.

Предстои излъчването на документалния филм по БНТ.

 

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов