|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Излезе разширено електронно издание на „Международният тероризъм в документите на Държавна сигурност” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Петък, 25 Ноември 2011 12:46

Комисията по досиетата издаде разширено електронно издание на документалния сборник „Международният тероризъм в документите на Държавна сигурност”. DVD-то съдържа 533 документи, които хвърлят значителна светлина върху отношението на ДС срещу тероризма от началото на 70-те години на ХХ век.

Съставителите Татяна Кирякова, член на комисията по досиета и историците Йордна Баев и Костадин Грозев са проучили около 30 000 страници от архивите на ДС.

Към включените в първоначалното хартиено издание на сборника 98 документи в разширения DVD вариант са добавени още 435 материали. Една голяма част от публикуваните в разширеното електронно издание на сборника са обособени в раздела „Международният тероризъм в оперативните документи на ДС”. Той съдържа 397 документи или около 75 процента от общия обем на DVD-то.

 

В тях са включени и шест отделни досиета на най-значимите терористични организации – арменските терористи, групата на Карлос Чакала, „Сивите вълци”, групата „Аби Нидал” и Мюсюлмански братя и „Хизбула”.

.

Електронно издание включва и нов раздел, съдържащ 26 аналитични материали на звената в различните структури на ДС, имащи отношение към международния тероризъм.
Читателите могат да се запознаят и с отзивите на различни изследователи от цял свят, които получи хартиения документален сборник, издаден миналата година.

Електронното издание може да се ползва и от англоговорящи.

Недостатък на DVD-то  е, че документите са публикувани единствено в pdf-формат и не могат да се ползват или публикуват поотделно.

Новото електронно издание е част от изследователската дейност на комисията и се разпространява безплатно. То може да бъде намерено в офиса на комисията на ул. „Врабча” 1 в столицата или да бъде изтеглено от страницата й (comdos.bg).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов