|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС докладвала за корупция и злоупотреби в икономиката, комунистическият режим ги криел ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Януари 2022 22:43

alt

 

Държавна сигурност е докладвала от най-ниско до най-високо партийно ниво за корупция и злоупотреби по време на социализма, но комунистическата върхушка е криела от обществото тези истини, за да може пропагандата да промива мозъците за „големите успехи“ на режима в икономическото развитие на страната.

Това стана ясно по време на официалното представяне на тритомника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“ – фототипно документално издание на Комисията по досиетата.

Премиерата се състоя в сряда (19 януари 2022 г.) в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в условията на противоепидемичните мерки, наложени срещу коронавируса и беше излъчвана онлайн.

В нея взеха участие Екатерина Бончева – член на Комисията по досиетата, доц. Красен Станчев – икономист, преподавател в СУ, проф. Вили Лилков – съавтор на изследвания, посветени на съдбата на т. нар. от комунистическия режим „бивши хора“.

По думите на Екатерина Бончева още в началото комунистическият режим и в частност ДС са си създали „врагове“ по линията на икономиката.

Архивните документи, включени в сборниците, разкриват, че такива „врагове“ са индустриалците, фабрикантите, търговците – всички онези, които са положили основите на свободната стопанска инициатива в началото на ХХ век в България и техните наследници.

„След тях се нареждат трайчокостовистите, в групата на които има много хора от икономическия сектор, а накрая „врагове“ са всички западни специалисти, идващи в страната за осъществяването на различни проекти и подозирани, че са агенти на капиталистическите специални служби“, посочи Бончева.

Тя цитира изказване на министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев (декември 1989 – август 1990 г.), който пред ръководните кадри на МВР-ДС обяснил, че на Държавна сигурност е поставена задачата да обхване „необятното“ и от позицията на силата да се направи опит да се разрешат недъзите на командно-административната система.

Доц. Красен Станчев подчерта, че документите в тритомния сборник потвърждават изнесените от различни изследвания досега факти за несъстоятелността на плановата икономика, за провалите в икономическото развитие и за корупцията на всички нива в народното стопанство.

По думите му нито един петилетен план е изпълнен в периода 1944-1989 г. Статистиката за това време е подправена, за да обслужва пропагандната машина на властта.

Станчев подчерта, че много от митовете за икономическото положение по времето на тоталитарния комунистически режим продължават да живеят и днес в резултат на незнанието на истината за него.

„Дори във висшите учебни заведения се наблюдава преподаването на комунистическата представа за света, разделен на изток, откъдето идва само добро и там няма критичност и от запад, където са лошите и всичко се критикува“, отбеляза той.

Проф. Вили Лилков говори за своя нов изследователски проект, базиран на проучване на т. нар. литерни дела на различни стопански предприятия в страната.

„Абсурдите на социкономиката са пълни. Много от предприятията десетилетия наред са работили на загуби, произведените стоки са били с изключително ниско качество, а режимът е компенсирал неуспехите с дотации в губещите предприятия“, каза той.

Тритомникът „Държавна сигурност и българската икономика 1944–1991 г.“ съдържа общо 260 документа, подредени по хронологичен принцип. Подбраните документи основно са от фондовете на служебния архив на МВР, както и запазени от унищожение литерни дела от Центъра и от областните дирекции на МВР.

Както и останалите документални сборници и тези три тома могат да бъдат намерени на сайта на Комисията по досиетата и техните електронни варианти да бъдат изтеглени оттам (виж – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов