|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС – тайните на активните и острите мероприятия ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 19 Юни 2022 20:55

alt

 

В библиотеката на desebg.com представям един от новите сборници, издадени от Комисията по досиетата, чиято премиера се състоя през месец май 2022 г. в Софийската градска художествена галерия.

Става въпрос за сборникът „Държавна сигурност – активни и остри мероприятия 1944-1991“ от документалната поредица „Из архивите на ДС“, който излиза под №55 и е част от изследователската програма на Комисията по досиетата за 2020 г.

Представянето му пред публика закъсня с две години заради пандемията от ковид-19.

Хартиеното издание включва 54 документи, а разширеният му електронен вариант 146 документа, които са обособени по тематично-хронологичен принцип.

Ако този сборник бе издаден преди 20 години би се превърнал в сензация, защото открехва вратата към това, което и преди и след рухването на тоталитарния комунистически режим репресивният апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност винаги е отричал, а именно, че се занимава с политически убийства, отвличания и саботажи.

Преди 20 години обаче архивите на ДС бяха строго охранявани и недостъпни за българското общество, нищо че беше изминало повече от десетилетие от краха на комунистическата система.

А днес, 15 години след началото на дейността на Комисията по досиетата, ние вече приемаме за даденост архивите на репресивния апарат на компартията да са отворени и общодостъпни.

И така, пред вас независимият държавен орган, натоварен със съхранението на документите на тоталитарните комунистически служби, представя архивни материали, разкриващи една от най-компрометиращите режима на БКП дейности на репресивния ѝ апарат – т. нар. остри мероприятия или мокри поръчки.

На оперативния език на ДС остри мероприятия означава извършване на саботажи, отвличания и убийства.

Обект на остри мероприятия са обикновено български политически емигранти на Запад. Те стават прицелна точка след 1949 г., когато вече режимът на БКП се е разправил с политическата опозиция в страната.

По-известни и документирани са мокрите поръчки срещу:

  • основателя на БТРК „Левски“ Борис Арсов в Дания, срещу когато Държавна сигурност планира „остро мероприятие“, но впоследствие го отвлича;
  • опита за убийство на бившия кандидат-член на ЦК на БКП и политически емигрант Петър Семерджиев в Израел през 1975 г.;
  • писателя Георги Марков, убит с помощта на КГБ в Лондон през 1978 г.;
  • опита за отвличане на българския политически емигрант, писател и служител в радио „Свободна Европа“ Димитър Инкьов (Велко Верин);
  • опита за убийство на Стефан Табаков, български политически емигрант, председател на БСДП в изгнание в Австрия и др.

Макар и след 10 ноември 1989 г. ДС бясно да се опитва да заличи документите, които биха я компрометирали в архивите са запазени достатъчно материали, които нареждат пъзела около дейността по т. нар. остри мероприятия.

Те са извършвани от структура в едно от двете елитни управления на ДС – Първо главно управление на ДС, известно като външното разузнаване в структурата на Държавна сигурност.

Има и изключения, разбира се. Едно от тях е опита за убийство на политическия емигрант Борис Арсов, който прави Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), и който в крайна сметка успява да отвлече Арсов от Дания, където той е емигрирал.

В документалния сборник е застъпена и дейността на Първо главно управление на ДС по т. нар. активни мероприятия.

По своята същност те представляват дезинформационни акции срещу западните страни или съседните като Гърция и Турция.

ДС се учи и трупа опит от по-големия „брат“ – КГБ. Както документите категорично показват ДС трупа опит в всички тези активни мероприятия са планирани, подготвяни и извършвани под надзора на съветските тайни служби.

Интересно ще е, когато по-незапознатите читатели, които се докоснат до сборника, открият, че дезинформационните (активни мероприятия) на ДС са прототип на съвременните фалшиви новини, само че са разпространявани несравнимо по-трудно, макар, че целите са същите – да заблуждава, да посява недоверие и да разколебава държавите, институциите, обществата или група от хора, към които са насочени.

Комисията по досиетата вече е публикувала някои документи по т. нар. остри мероприятия в други свои сборници като „Държавна сигурност и „вражеските радиостанции“ и „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991” на Комисията по досиетата 2017 г.

С активните мероприятия читателите могат да се запознаят от сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издаден през 2015 г.

Харатието издание на новия сборник вече е изчерпано, така че може да бъде открит само неговия електронен вариант на страницата на Комисията (виж - ТУК).

„Държавна сигурност – активни и остри мероприятия 1944-1991“, издание на Комисията по досиетата, 2020 г. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов