|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Пловдив няма кой да поиска демонтирането на „Альоша“, прославящ съветската армия окупаторка ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 26 Август 2023 21:00

alt

 

Докато в София общественият натиск за демонтирането на монумента на окупационната червена армия (МОЧА) принуди местната власт да започне стъпки за премахването му (макар опитите за протакане, б. ред.), в Пловдив се оказа, че няма нито обществен натиск, нито предложение от представителите на местната власт за демонтирането на тамошния тоталитарен монумент, известен като „Альоша“, прославящ като „освободителка“ червената армия окупаторка.

Това стана ясно след разменени публични позиции между областния управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев и кмета на града Здравко Димитров през последните дни.

Неотдавна неправителствената организация Атлантически съвет на България поиска с открита позиция новият областен управител на Пловдив Илия Зюмбилев (БЗНС) да предприеме необходимото за демонтирането на монумента, издигнат през 1957 г. на хълма Бунарджик в прослава на „непобедимата съветската армия освободителка“.

В четвъртък (24 август 2023 г.) инж. Зюмбилев огласи публично, че извършената от Областната управа проверка за статута на „паметника“ и неговата собственост е установила, че никога на монумента не е съставян акт за държавна собственост, нито по отменени във времето разпоредби, нито по действащия Закон за държавната собственост, съобщи marica.bg.

продължава>
 
Атлантици към новите областни управители на София и Пловдив: Демонтирайте незабавно паметниците на съветските окупатори ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 15 Юли 2023 16:32

alt

 

Атлантическият съвет на България разпространи днес открито писмо до новите областни управители на София и Пловдив Вяра Тодева и Илия Зюмбилев. Неправителствената организация настоява излъчените от демократичната общност областни управители незабавно да пристъпят към премахването на омразните паметници на съветските окупатори в София и Пловдив. Надеждата е това да стане до предстоящите общински избори през есента. Desebg.com публикува пълния текст на писмото:


Отворено писмо

Атлантически съвет на България

До областния управител на Област София г-жа Вяра Тодева

До областния управител на Област Пловдив г-н Илия Зюмбилев

Копие до министър-председателя г-н Николай Денков

и заместник министър председателя и министър на външните работи г-жа Мария Габриел

 

Уважаеми областни управители,
Всеизвестен факт е, че войната, която Съветският съюз обявява на България на 05.09.1944 г. няма нищо общо с войната срещу нацизма, защото докато България е част от Тристранния пакт, СССР поддържа легация в София, но ѝ обявява война, когато тя се управлява от доказани антинацисти, а първият съветски войник нахлува в нашата страна, когато България е вече във война с Нацистка Германия.

продължава>
 
Европейският съд по правата на човека: Възхвалата на „народния съд“ не е равна на свободно слово ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 27 Юни 2023 18:56

alt

 

Възхвалата на „народния съд“ не може да се ползва със законова защита като свободно слово, защото това говорене е равносилно на проява на тежко насилие срещу политическите опоненти.

Този извод е направил Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, отхвърляйки като неоснователна жалбата на Валери Жаблянов, бивш политик от БСП и зам.-председател (2017-2018) на 44-то Народно събрание (2017-2021), съобщи сайтът capital.bg.

Жаблянов беше освободен от поста зам.-председател на парламента през 2018 г. след като се оказа автор на скандална декларация на БСП, в която се твърдеше, че „Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“.

Бившият политик от БСП, който беше изключен от партията през 2021 г., е завел дело в ЕСПЧ с претенцията, че е нарушено правото му на свобода на изразяване.

продължава>
 
Парламентът прие облекчение при пенсионирането на репресирани при комунистическия режим с непълен стаж ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 19 Януари 2023 19:16

alt

 

Парламентът прие в четвъртък (19 януари 2023 г.) на второ четене промяна в Кодекса за социално осигуряване, с което казармата и годините на политическа репресия ще се признават за действителен стаж за пенсия.

На практика това означава, че пенсия за осигурителен стаж и възраст ще може да се получава и при по-малко от досегашното минимално изискване от 15 години изработен стаж.

За действителен стаж вече ще се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите на политическа репресия по закона за реабилитация на репресираните.

Във втората категория влизат периодите, в които репресираните са били в затвори, лагери и места за задържане, а също така и времето, през което лицата, навършили 16 г. не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и периодите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и други подобни места, както и принудително трудово мобилизирани.

продължава>
 
Да пише: Комунистическият режим и БКП са обявени за престъпни със закон ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Събота, 03 Декември 2022 13:57

alt

 

Депутати от ГЕРБ-СДС внесоха в парламента законопроект, с който предлагат на важни обществени места да бъде отбелязано по подобаващ начин, че комунистическият режим и БКП са обявени за престъпни със закон.

Предложението за законодателната промяна се предвижда да бъде направено именно в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, приет през 2000 г.

Предложеният текст гласи:
„На фасадите или на видно място във всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети, да се поставят надписи със следното съдържание: „Комунистическият режим в България (9 септември 1944 – 10 ноември 1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Предложено и създаването на нов законов текст, който да задължи всички власти да премахнат „символите на комунизма и преодоляването на опитите за неговата реабилитация“.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

Страница 1 от 6
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов