|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Поискана е оставката на Валери Жаблянов от БСП заради гафа с „народния съд” ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 15 Февруари 2018 11:31

alt

Парламентарната група на ГЕРБ призова тази сутрин в парламента Валери Жаблянов (БСП) да понесе политическата отговорност като подаде оставка от поста зам.-председател на Народното събрание.

Както разкриха от самата БСП по-рано Жаблянов се оказа авторът на циничното изречение, че „народният съд е необходимо и навременно правосъдие” в отвореното писмо на социалистите до премиера Борисов от вторник срещу провеждането на т. нар. Луков марш.

От ГЕРБ посочиха, че ако до края на работния ден днес социалистът не се оттегли от зам.-председателския пост в парламента, утре депутатите от ГЕРБ започват събирането на подписка за официално искане на оставката му.

 Жаблянов не за първи път се държи нагло по чувствителни за обществото теми. На 1 февруари тази година той се опита в парламента да осуети отдаването на почит към жертвите на комунизма, крещейки по време на едноминутното мълчание.

Роденият през 1965 г. в Друган, Радомирско Жаблянов е политолог и влезе в политиката като депутат от БСП в 42-то Народно събрание през 2013 г., когато социалистите управляваха с ДПС със злополучния кабинет на Орешарски. Жаблянов е и член на Изпълнителното бюро на БСП.

Междувременно от „Позитано” 20 дадоха назад и се разграничи от Жаблянов и написаното от него за „народния съд”.  

„Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че „народният съд е едно необходимо и навременно правосъдие” не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията. За съжаление, се получи това недоразумение, това неуместно изречение”, заяви тази сутрин председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев в предаването Здравей, България” на Нова телевизия.

По думите му когато се работят такъв тип документи се правят няколко варианта и по тях работели различни хора. „Ситуацията е неприятна, ще помислим дали има санкции за Жаблянов”, допълни Бойчев.

Скандалът се разрази във вторник, когато БСП разпространи отвореното си писмо до министър-председателя Борисов срещу провеждането на Луков марш в почит на убития през 1943 г. от терористи на БКП бивш министър на войната ген. Христо Луков.

Няколко часа по-късно, след като медиите му дадоха гласност, БСП усети гафа с недопустимата си квалификация за „народния съд” и премахна това изречение от документа, започвайки да шикалкави и да обяснява, че е станало техническа грешка.

В сряда представители на БСП отказаха официално да коментират случая в студиото на предаването „Още от деня” по БНТ въпреки отправената им покана.

В студиото на БНТ журналистът Христо Христов заяви, че не следва да се счита за приемливо обяснението на БСП за някаква техническа грешка, защото на „Позитано” 20 продължават да мислят точно това, което са написали за „народния съд”.

Той посочи, че откакто лидер на БСП е Корнелия Нинова партията умишлено търси при всяка възможност предизвикване на политически скандали.

Христов се аргументира с факта, че Луков марш, който се провежда от началото на този век, нито веднъж не е забраняван от БСП, когато е управлявала – 4 години с тройната коалиция (2005-2009) и една година с кабинета Орешарски (2013-2014), а сега иска това, търсейки политически скандал, който обаче се връща като бумеранг към социалистите.

По думите му отвореното писмо нарочно е адресирано до премиера, който не отговаря за разрешаването или забраната на шествия. „Има си държавни институции – кмет, полиция. В Наказателния текст има специален текст срещу пропагандиране на фашистка или друга антидемократична идеология. Ако разполага с данни за такива прояви БСП трябва да сезира прокуратурата, но от партията умишлено търсят политически скандал и това е причината писмото да е адресирано до министър-председателя”, аргументира се разследващият журналист.

Той отбеляза, че „народният съд” е проведен в противоречие с действащата през 1945 г. Търновска конституция, а нарежданията за него са давани от Москва от съветския гражданин и член на болшевишката партия Георги Димитров.

Христов подчерта, че съдебните състави са назначавани от ОФ и дори не се е изисквало юридически ценз, а архивите документи на ДС показват, че сред народните обвинители са допуснати хора, за които се е знаело, че са корумпирани и безскрупулни лица. На места в провинцията са устройвани дори нощни „народни съдилища”. Той подчерта, че през 1996 г. Върховният съд е отменил като незаконосъобразни присъдите по Първи и Втори въхровни състави срещу минстирите, регентите, висшите военни и депутатите.

В интервю в сряда вечерта по БНР премиерът Бойко Борисов заяви, че това, което БСП правят с отношението към жертвите на „народния съд” не е добро.

Към искането за оставка на Жаблянов в четвъртък се присъединиха и Съюзите на репресираните от комунизма в България. Те изпратиха декларация до председателя на парламента Цвета Караянчева.

В нея заявяват, че всички демократично мислещи хора изразяват възмущението си от недопустимото и арогантно отношение на Българската социалистическа партия към фактите от най-новата българска история и тяхното тълкуване. Макар, че в публичното пространство отношението към „народния съд” да се коригира привидно, авторите на този текст показаха недвусмислено и за пореден път двуличието на тази партия, агресивността в поведението й и гаврата с народната памет!

„В предизборните си документи всеки път БСП декларира, че е против насилието и агресията, а на практика показва обратното! На 1 февруари  тази година, в Деня обявен за памет на жертвите на комунистическия режим, парламентарната група на БСП не само не почете с мълчание една минута невинно избитите жертви на този мракобесен режим, но поведението им беше повече от осъдително”, се посочва в документа

Репресираните са убедени, че в основата на подобен тип реакция стои ръководството на БСП. „Такъв е и случаят с обръщението към министър-председателя на страната г-н Бойко Борисов, в което авторството на Валери Жаблянов е доказано и „народният съд” през 1945 година е обявен за „справедлив акт“, което е върха на наглостта”, заявяват репресираните от комунизма.

Те настояват категорично за оставката на Валери Жаблянов като длъжността зам.-председател на Народното събрание.

„Личност с такъв морал няма право да заема толкова отговорна длъжност в най-висшия законодателен орган на страната! След като още през 2000 г. с акт на Народното събрание комунистическият режим е обявен за престъпен, след като Пражката конференция заклейми всички тоталитарни режими на човечеството, а сред тях и комунизма, донесли толкова страдания и унищожили живота на милиони хора, да се твърди, че „народният съд” е справедлив процес е гавра с паметта на невинните жертви и техните близки, гавра с българската история”, се посочва още в декларацията.

По-късно от деня БСП обяви, че застава зад Валери Жаблянов и няма да иска оставката му. Изпълнителното бюро на социалистическата партия и ръководството на парламентарната група заседаваха в продължение на два часа по този въпрос.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев припомни становище на партията от 1991 г., с което БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията ѝ. Добрев заяви:

„БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод Изпълнителното бюро на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на Народното събрание”

Самият Жаблянов заяви пред журналисти в парламента, че не вижда причини и мотиви да напуска парламента. Обясни, че бил изразил личното си мнение и помоли журналистите да го оставят на мира да си чете вестника.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов