|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Да пише: Комунистическият режим и БКП са обявени за престъпни със закон ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Събота, 03 Декември 2022 13:57

alt

 

Депутати от ГЕРБ-СДС внесоха в парламента законопроект, с който предлагат на важни обществени места да бъде отбелязано по подобаващ начин, че комунистическият режим и БКП са обявени за престъпни със закон.

Предложението за законодателната промяна се предвижда да бъде направено именно в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, приет през 2000 г.

Предложеният текст гласи:
„На фасадите или на видно място във всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети, да се поставят надписи със следното съдържание: „Комунистическият режим в България (9 септември 1944 – 10 ноември 1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Предложено и създаването на нов законов текст, който да задължи всички власти да премахнат „символите на комунизма и преодоляването на опитите за неговата реабилитация“.

Премахването на тези символи трябва да се извърши, когато те са на обществени места, а след демонтирането им те могат да бъдат предадени в Музея на социалистическото изкуство, предвижда още законопроекта.

За неизпълнение на предлаганото законодателство се предвиждат глоби в размер на една брутна заплата, а при повторно неизпълнение глобата се удвоява.

Вносители на законопроекта са Румен Христов – председател на СДС и народен представител, както и депутатите от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, Екатерина Захариева, Делян Добрев, Петър Николов и Димитър Николов.

В мотивите към законопроекта вносители му посочват, че 33 години след падането на комунистическия режим, процесът на декомунизация в България не е приключил.

„Даже напротив, правят се системни и целенасочени опити за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаване на по-младото поколение, което няма лични впечатления от него“, допълват те.

„Зверствата на т. нар. народен съд, лагерите на смъртта, отнемането на собствеността, унищожаването на човешки животи и съдби, т. нар. възродителен процес, наложил насилствената смяна на имената на българските турци, трябва най-сетне да получат своята присъда с реални и безкомпромисни действия по окончателното премахване на всички символи на комунистическия режим в България“, се казва още в мотивите.

Десетина дни преди внасянето на този законопроект петнадесет депутати от „Демократична България“, сред които Мартин Димитров и Атанас Славов, внесоха свой законопроект за премахване на комунистическите символи в страната.

Между двете политически сили съществува голямо разделение. Това лято в 47-то Народно събрание дори темата за осветяването на сътрудниците на Държавна сигурност не можа да ги обедини. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов