|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представя България пред света: Досието на Георги Димитров, постоянен секретар на МВнР, 2 том ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Юни 2013 11:22

alt

Сайтът desebg.com публикува онлайн досието на дипломата Георги Димитров, който на 16 юни 2013 г. беше назначен от министъра на външните работи Кристиан Вигенин на най-висшата дипломатическа длъжност в Министерството на външните работи – постоянен секретар.

Това става на фона на критиките на западни евродепутати срещу реабилитацията на дипломати – сътрудници на комунистическите тоталитарни служби и нежеланието на част от българското общество за присъствие на такива хора на ръководни постове в управлението.

 Назначението съвпадна и с гражданските протести в страната против кабинета Орешарски. Ден след като desebg.com съобщи новината за назначението на Георги Димитров МВнР работи официално я публикува на своя сайт. В представянето на новия постоянен секретар обаче е спестена информацията за принадлежността му към органите на репресивния апарат на бившата Държавна сигурност.

altАгентурното минало на Георги Димитров беше разкрито за първи път през 2007 г. в качеството му на съветник по външната политика на тогавашния президент Георги Първанов. Димитров заемаше този пост до 2005 г., когато при кабинета Станишев на тройната коалиция беше назначен за посланик на България в Сърбия.

В първата част от досието бяха публикувани документи за принадлежността на Георги Димитров като агент „АНТОН” на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), както и на личното му дело на секретен сътрудник „БОИЛ” на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) от 1987 г.

В тази втора част се представя онлайн работното дело на СС „БОИЛ” в ПГУ.

В него се съдържат информации за агентурните му донесения от срещи със западни диполомати. В материалите има и наводки (русизъм, използван от разузнаването, който се отнася за набелязване на потенциални обекти и предоставянето на по-широк кръг от информация за профила им, определяща интереса на разузнаването към тези лица), които „БОИЛ” е предоставял. Сред тях има и данни за различни служители на ООН.

Сред агентурните сведения има информации за политическото положение в Централлна Америка, както и възможността Индия да създаде ядрено оръжие.

Различната номерация върху документите обаче говори за пренареждане на работно дело, което по всяка вероятност е прочистено от определени материали. Агентурните донесения не съответнстват и на срещите между секретния сътрудник и водещия му офицер, съдържащи се в 1 том - личното дело на Георги Димитров - "БОИЛ".


Архивните документи се публикуват с аномизирани данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

Тук може да се запознаете с други 28 онлайн досиета на действащи към декември 2010 г. посланици, публикувани единствено на desebg.com.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

Коментари 

 
+1 #2 Novae1 2015-10-25 19:14
Бившите агенти на ДС и РУМНО са силни не защото са били агенти,а защото са комунисти и служат на днешната комунистическа власт :eek: За какви комунисти бълнувате тук бе, господа другари? То първо на първо е нямало никакъв комунизъм, тъй като теориците ни учеха, че при комунизма няма пари.ДС е фашистка организация, създадена през 1925 г. с указ на цар Борис трети.Редно е било да бъде веднага разрушена след вземането на властта през 44 г.,така е по теория- разбиване на стария апарат, на старата машина. БСП за това следва да лъде забранена, още и защото допуска бивши агенти във властта, както стана с ВНС и с другите ОНС до сега.Е, и каква сигурност ни сполетя - КОЛОНИАЛНА ЗАВИСИМОСТ.
 
 
-1 #1 svetlan 2013-06-19 16:18
"...срещу реабилитацията на дипломати – сътрудници на комунистическит е тоталитарни служби и нежеланието на част от българското общество за присъствие на такива хора на ръководни постове в управлението."-Христо Христов


Както е известно на всички изискани читатели на сайта на Г-н Христов,нашата група е непримирима към постановки,коит о не са адекватни на обективизма в политиката.Ето още веднъж нашето мнение:
1.Не съществува такъв процес в дипломацията и политиката като "реабилитация на дипломати...",незавсимо дали някои дипломати са служили в разузнавателнит е органи като като агенти на ДС.Посочения Г-н Димитров е обиколил множество страни,на всевъзможни дипломатически длъжности и никой не е забелязал някакви отклонения от неговите служебни(проток олни) задължения. Нито са повдигани протестни ноти,нито забележки,нито в морално отношение някой е претендирал към неговата персона.Значи Г-н Димитров е представлявал Република България изрядно съгласно нормативите и традициите в дипломатическат а практика.
2. Нито една държава,нито една институция и пр., не са забелязали рецидив ,или обремененост по отношение на ДС от негова страна. Повече от 22 години,след като ДС несъществува са категорично доказателство,ч е Г-н Димитров е далеч от понятието ДС ,съдържанието,с труктурата и целите на ДС. Той е заемал високи постове във властта,когато комунистите не са били управляваща сила.Значи той не може да е рисков и злепоставящ фактор на Република България пред каквато и да е европейска и международна институция и никой не се смущава от агентурната му принадлежност към ДС преди четвърт век.Детски наивно е някой да плаши някого с нещо,което не съществува.Или пък е целенасочено заблуждаващо.Изводът е елементарен:
Г-н Георги Димитров не работи в посока на бившата ДС,нито в посока на старата комунистическа доктрина. Той служи на комунистическат а сган по съвсем други,съвременн и критерии.Сегашния манаталитет и цели на комунистите са съвсем различни от тези до 1990г. И не случайно такъв високопоставен комунистически функционер като Г-н Сергей Станишев е избран за председател на европейска партия.А той е на много по-отговорна "длъжност" от нивото "бивш агент на ДС".
3. Не съществуват посочените от Г-н Христов "тоталитарни служби".Разузнвателните органи по цял свят ползват едни и същи приоми,правила, структури ,мрежи и др.Просто по време на комунистическия режим целите на тези органи са били по-различни от нормалните.Нито пък има нетоталитарни разузнавателни, или демократични разузнавателни органи.
4. Ако действително т.нар. от Г-н Христов "българско общество" не желае в управлението на страната да има бивши агенти на ДС,това същото общество не е трябвало да избира комунистите на власт. Защото не може едно общество да не знае,че по време на комунистическия режим,ДС е служила на комунистическат а сган. Кой бивш служител и бивш агент на ДС и РУМНО не е служил на нея? Нека Г-н Христов да бъде любезен и да посочи такава личност.Елеметарната логика води неминуемо до извода,че не бивш агент на ДС до 1990г. служи на комунистите,а определена личност "на деня".

Нашата група се опитва да обясни на Г-н Христов,че неговият страх от бившата агентура на ДС и РУМНО е неоснователен и не е възможно репутацията на днешна,комунист ическа България да пострада пред света.
Нормалните хора у нас трябва да се страхуват от новата експанзия на комунистическат а сган,обсебванет о на цялата власт,подчинява нето на политиката на страната в интерес на Русия и пр.,а не от бивша агентурна принадлежност.
Учудващ е страха на Г-н Христов от бившата агентура на ДС и почти пълното му безразлиеие към узурпирането на властта от комунистите днес.( а в същото време говори за "декомунизация").Така се стига до извода,че не са проблем за народа и държавата комунистите,а бившите агенти на ДС отпреди повече от 25 години.Които от тогава вече не са агенти...
Странен страх...

Отново се налага една препратка в историята. Комунистическат а сган плашеше народа половин век с " български фашисти", "буржоазни отрепки","кулаци","врагове на народа" и пр. А нищо подобно не е имало,просто не е имало.Просто е невъзможно да е имало...

Единствено се надяваме Г-н Христов да се опита да не се плаши повече от бившата агентура на ДС-тя е безсилна. Бившите агенти на ДС и РУМНО са силни не защото са били агенти,а защото са комунисти и служат на днешната комунистическа власт.Интуцията и интелекта на Г-н Христов един ден ще му помогнат да се освободи напълно от тези страхове.В това не с есъмняваме!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов