|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на посланик Раковски Лашев в Скопие ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Вторник, 24 Май 2011 11:10

fashaСайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн пълните досиета на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

През февруари 2011 г. президентът Георги Първанов заяви публично, че е прочел голяма част от досиетата на посланиците и не намира морални основания за освобождаването им.

Президентът обаче не направи публични материалите, свързани с агентурното минало на посланиците, които е назначил.

В резултат на отказа му министърът на външните работи Николай Младенов беше принуден да решава проблема като заобиколи държавния глава.

.

МВнР започна процедура по прибирането на посланиците с досиета в София по служебен път (всички подробности за обявяването на сътрудниците на ДС в българската дипломация и развитието на темата може да откриете в рубриката "Сагата с дипломатите").

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

В поредицата в секция "Досиета" досега бяха публикувани онлайн делата на:

Любомир Кючуков, посланик в Лондон;
Иван Христов, посланик в Мадрид;
Атанас Младенов, посланика в Рим;
Любомир Тодоров, посланик в Токио;
Венцислав Иванов, посланик в Каракас.

Следващото досие, което Държавна сигурност.com публикува онлайн, е на Раковски Лашев (1954), посланик в Скопие, Македония. Kазначен e на този пост с указ на президента Георги Първанов през юли 2010 г. при правителството на Бойко Борисов.

Той беше разкрит като щатен сътрудник на РУ-ГЩ от 1981 г. с допълнително решение на комисията по досиетата през януари 2011 г. Лашев е сред първата група от 13 действащи посланици с досиета, които бяха извикани от МВнР по служебен път в София в началото на май 2011 г., и най-вероятно няма да се върнат на постовете си.

Раковски Лашев е завършил Московския държавен институт за международни отношения (1980), специалност международно право. РУ-ГЩ е проявило интерес към него още през 1975 г., но поради следването в Москва не е привлечен за сътрудник тогава. След завършване на висшето си образование започва работа като стажант-аташе в МВнР през 1980 г. Член на БКП от 1979 г.

Досието му се състои от две папки – първата е личното кадрово дело, а втората – дело за изучаване.

През 1985 г. като кадрови служител на РУ-ГЩ е изпратен под прикритие в посолството на НРБ в Кайро, Египет като ІІІ секретар. В следващите години заема различни постове в МВнР. През 2002 г. е консул в посолството в Кайро, началник отдел в МВнР (2008-2010).

Архивните материали от досието се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов