|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на Тодор Стайков, посланик в Ереван ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Юни 2011 09:52

 

Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн досиетата на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

В поредицата досега са публикувани онлайн досиетата на:

.

 

 

 

В тази част представяме досието на Тодор Стайков (1953), извънреден и пълномощен посланик в Ереван, Армения. Той беше обявен в качеството си на щатен служител на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1975 г. и на Първо главно управление (ПГУ, външнополитическото разузнаване) на ДС от 1978 г.

Стайков е завършил висше военно политическо училище в Лвов, Украйна (1971-1975), а след това „Международни отношения” в Дипломатическа академия при МВнР на СССР (1979-1982).

През октомври 1975 г. той е назначен като оперативен работник в Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, когато е на 22 години. Работи в І отделение, контролиращо творческите съюзи на І отдел, отговарящ за следенето на интелигенцията.

Малко известен факт, който отсъства от официалната му биография, както и от кадровото му дело в ДС, е, че в края на 1976 г. Стайков поема делото за оперативна разработка, заведено в идеологическото управление през 1971 г. срещу писателя Георги Марков под псевдонима „Скитник”, убит през 1978 г. от ДС в Лондон.

След промените в България Стайков е разпитан от прокуратурата в качеството на свидетел по делото за унищожаване на досиетата на Георги Марков в ПГУ и в Шесто управление на ДС, по което през 1992 г. последния началник на Живковото разузнаване ген. Владимир Тодоров беше признат за виновен и получи осъдителна присъда.

В показанията си Стайков посочва, че целите на разработката срещу писателя е била „да се установи дали Марков има връзки с България и дали не ги използва за организирана подривна дейност и да му се въздейства чрез неговите близки да се завърне в страната”.

Стайков отрича да е имало план за неговото физическо ликвидиране, въпреки че друг оперативен работник, запознат с делото в Шесто управление заявява пред съда, че по разработката е фигурирал план, в който се е предвиждало Шесто управление да окаже помощ на ПГУ при операция за ликвидирането му.
През юли 1978 г.  Стайков е преназначен в ПГУ, където работи под дипломатическо прикритие в МВнР до падането на комунизма в България.


Заемал е следните постове и длъжности в МВнР и извън него:

 

  • Трети и втори секретар в  икономически отдел на МВнР (1982-1987);
  • Зам.-постоянен представител на България и постоянен представител при ООН във Виена (1987-1990);
  • Завеждащ секция „Техническо сътрудничество” в  управление „Външноикономическа политика” в МВнР (1990-1992);
  • Зам.-началник на управление „Външноикономическа политика” в МВнР (1993-1995);
  • Зам.-ръководител на българското посолство във Вашингтон (1995-1997);
  • Консултант в CB „ЮНИОНБАНК ”АД, София (1997-1998);
  • Консултант в „БУЛЕКОПРОЕКТ”ООД, София (1999-2001);
  • Изпълнителен директор на „Балкан Прес” АД, София (2002-2004);
  • Управител във „Вива Асоусиътс” ООД, София (2005-2007);

 

С указ на президента Георги Първанов през декември 2007 г. е назначен за посланик в Ереван.

Досието на Тодор Стайков представлява класическо лично кадрово дело на офицер от Държавна сигурност, в което са запазени различни документи в три основни раздела – първи раздел – „Проучване”, втори раздел – „Служебни и партийни оценки” и трети раздел – „Материали за преминаване службата на служителя”.

Архивните документи се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов