|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Много добре идеологически подготвен член на БКП и агент на ДС ще води кампанията на Бокова ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 21 Март 2016 20:57

alt
Райко Райчев, генерален директор на дирекция „Глобални проблеми” в Министерството на външните работи (МВнР), оглавява групата, която ще координира кампанията на Ирина Бокова, стана известно днес, след като МВнР представи екипа, който ще работи за кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН.

Райчев стана известен като един от действащите посланици, които бяха отзовани от министъра на външните работи Николай Младенов в кабинета на ГЕРБ през 2011 г., след като Комисията по досиетата разкри принадлежността им към тоталитарните комунистически служби в края на 2010 г.

Тогава Райчев беше постоянен представител на България в Ню Йорк, назначен на този пост при кабинета Станишев (БСП, НДСВ и ДПС) с указ на президента Георги Първанов, също секретен сътрудник на ДС.

Преди това Райко Райчев (1955) е  началник на кабинета на външния министър Ивайло Калфин в периода август 2005 г. – септември 2007 г. по време на тройната коалиция.

Той е вербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) през 1985 г. като секретен сътрудник, когато е 30-годишен млад дипломат преди изпращането му на задгранична работа в САЩ под псевдонима „ВЕЛИН” – 1 и 2.

Под прикритието на поста аташе в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк, той донася срещу чуждестранни дипломати и американски граждани, сред които и журналисти.

В документите на ПГУ от досието му той е описан като „много добре идеологически подготвен”, член на БКП от 1982 г. При срещата с оперативния работник Райко Райчев заявява, че „отдавна е очаквал този момент, но не е знаел кой и кога ще проведе разговора”.

продължава>
 
Колекция: Досиетата на дипломатите ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Януари 2014 15:35

alt
Сайтът desebg.com представя своята колекция „Досиетата на дипломатите”. Единствено в нея ще може да се запознаете подробно с делата на някои от сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби в българската дипломация. По-голямата част (първите 29 посланици) от тях заемат действащи постове към декември 2010 г., когато комисията по досиетата огласи проверката за принадлежност към бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на Българската народна армия.

В колекцията обаче има и досиета като това на бившия посланик Георги Димитров, който още в началото на кабинета Орешарски (май 2013) беше назначен от министъра на външните работи Кристиан Вигенин на най-висшата дипломатическа длъжност в Министерството на външните работи – постоянен секретар, както и досието на Стоян Сталев, бивш посланик в Германия и Турция и министър на външните работи в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997).

продължава>
 
Виж кой представя България пред света: Досието на Георги Димитров, постоянен секретар на МВнР, 2 том ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Юни 2013 11:22

alt

Сайтът desebg.com публикува онлайн досието на дипломата Георги Димитров, който на 16 юни 2013 г. беше назначен от министъра на външните работи Кристиан Вигенин на най-висшата дипломатическа длъжност в Министерството на външните работи – постоянен секретар.

Това става на фона на критиките на западни евродепутати срещу реабилитацията на дипломати – сътрудници на комунистическите тоталитарни служби и нежеланието на част от българското общество за присъствие на такива хора на ръководни постове в управлението.

 Назначението съвпадна и с гражданските протести в страната против кабинета Орешарски. Ден след като desebg.com съобщи новината за назначението на Георги Димитров МВнР работи официално я публикува на своя сайт. В представянето на новия постоянен секретар обаче е спестена информацията за принадлежността му към органите на репресивния апарат на бившата Държавна сигурност.

продължава>
 
Виж кой представя България пред света: Досието на Георги Димитров, постоянен секретар на МВнР, 1 том ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Вторник, 18 Юни 2013 17:44

alt

Сайтът desebg.com публикува онлайн досието на дипломата Георги Димитров, който на 16 юни 2013 г. беше назначен от министъра на външните работи Кристиан Вигенин на най-висшата дипломатическа длъжност в Министерството на външните работи – постоянен секретар.

Агентурното минало на Георги Димитров беше разкрито за първи път през 2007 г. в качеството му на съветник по външната политика на тогавашния президент Георги Първанов. Димитров заемаше този пост до 2005 г., когато при кабинета Станишев на тройната коалиция беше назначен за посланик на България в Сърбия.

продължава>
 
Досието на Стоян Сталев, бивш посланик в Германия и Турция ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Февруари 2012 18:14

Сайтът Държавна сигурност.com представя онлайн досието на Стоян Сталев, бивш посланик на България в Германия и Турция (1991-2006) и министър на външните работи в служебния кабинет на Софиянски (1997).

Той беше обявен за агент на ДС при проверката на членовете на Министерския съвет от промените насам в качеството му на министър още през 2008 г.

Това той не се възползва от правото на съдебна защита, само заявява в публичното пространство, че от него не е искано съгласие, но потвърждава, че е бил търсен.

 

Казусът

Възползва се от правото си на съдебна защита, едва след като е обявен и в качеството си на бивш дипломат при проверката на висшите дипломатически постове, огласена през 2010 г. от комисията по досиетата.

В началото на 2011 г. той завежда дело срещу решението на комисията по досиетата във Върховния административен съд.

По неговия казус 3-членен състав на Върховния административен съд сезира през декември 2011 г. Конституционния съд,  който на 2 февруари 2012 г. допусна делото по същество. Искането е за обявяване на противоконституционен чл. 25, т. 3 от закона за досиетата, по който пред последните 5 години бяха огласени стотици агенти на бившата Държавна сигурност. .

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 11
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов