|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на посланик Любомир Кючуков в Лондон ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Май 2011 20:31

fashaСайтът Държавна сигурност.com започва инициатива „Виж кой представлява България пред света”.

Само тук за първи път ще бъдат представени онлайн и едно към едно досиетата на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА е установена от комисията по досиетата.

.

 

През февруари 2011 г. президентът Георги Първанов заяви публично, че е прочел половината от досиетата на посланиците и намира морални основания за освобождаването само на един посланик, чието име не назова.

По думите му колкото повече се запознава с материалите, толкова е по-убеден, че това е правилната позиция да не подпише укази за отзоваването им, както поиска още през декември 2010 г. правителството на Бойко Борисов, а след това с обща декларация всички парламентарно представени политически сили без БСП.

Президентът обаче не направи публични материалите, свързани с агентурното минало на посланиците, които е назначил (всички подробности за обявяването на сътрудниците на ДС в българската дипломация и развитието на темата може да откриете в рубриката "Сагата с дипломатите").

С публикуване на досиетата на посланиците едно към едно Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи. Досега сайтът представи досието на посланика на България в Берлин Иво Петров, но не онлайн.

Първото онлайн досие, което публикуваме е на посланика на България в Лондон Любомир Кючуков (1955). Той е завършил Международни отношения в Московски държавен институт за международни отношения.

Бил е зам.-председател на Висшия съвет на БСП и на Политическо движение "Социалдемократи". Работил е като анализатор в ББСС "Галъп Интернешънъл". Бил е главен съветник в Секретариата по европейска интеграция на Министерския съвет и член на Съвета по европейска и евроатлантическа интеграция към президента.

Издигнат е за зам.-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005-2009). През септември 2009 г. е назначен с указ на президента Георги Първанов за извънреден и пълномощен посланик в Лондон.

Любомир Кючуков беше разкрит като сътрудник на РУ-ГЩ на БНА (военното разузнаване) от комисията по досиетата през декември 2010 г. Той е вербуван за агент през 1983 г. под псевдонима „Николай” от РУ-ГЩ, отдел VІ – Гърция. Досието му е запазено в 1 том и съдържа 81 листа.

Материалите се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА. (Видео от досието вижте тук).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов