|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на посланик Венцислав Иванов в Каракас ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Май 2011 22:43

fashaСайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн пълните досиета на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

През февруари 2011 г. президентът Георги Първанов заяви публично, че е прочел голяма част от досиетата на посланиците и не намира морални основания за освобождаването им.

Президентът обаче не направи публични материалите, свързани с агентурното минало на посланиците, които е назначил.

В резултат на отказа му министърът на външните работи Николай Младенов беше принуден да решава проблема като заобиколи държавния глава.

 

.

 

МВнР започна процедура по прибирането на посланиците с досиета в София по служебен път (всички подробности за обявяването на сътрудниците на ДС в българската дипломация и развитието на темата може да откриете в рубриката "Сагата с дипломатите").

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

В поредицата досега бяха публикувани онлайн досиетата на:

Любомир Кючуков, посланик в Лондон;
Иван Христов, посланик в Мадрид;
Атанас Младенов, посланика в Рим;
Любомир Тодоров, посланик в Токио.

Настоящото досие (или по-точно нищожната част, която е оставена от него) е на Венцислав Иванов (1953), извънреден и пълномощен посланик в Каракас, Венецуела от април 2010. Преди това е Иванов посланик в Бразилия (2000-2006). Тогава е бил назначен от президента Петър Стоянов, а на настоящия пост – от президента Георги Първанов при правителството на Бойко Борисов.

Венцислав Иванов беше разкрит от комисията по досиетата като агент на Второ главно управление (ВГУ, контраразузнаването) на ДС от 1982 г. под псевдонимите „Николай” и „Чавдар”. Работил е за 06 отдел на ВГУ (Китай, Югославия и Албания), 01 отделение (Китай). Досието му е прочистено, в него е оставена само регистрационна бланка за агентурната му принадлежност към ВГУ.

Видно от документи делото е било разделено и подпечатано окончателно през 1992 г. Според информацията от материалите делото съдържат 8 листа, но те не са толкова.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов